VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 327. Germania pledează pentru înființarea unui tribunal special pentru aducerea liderilor ruşi în fața justiției, ca urmare a invaziei în Ucraina

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a pledat luni pentru înființarea unui tribunal special care să-i urmărească pe liderii ruşi în justiție ca urmare a invaziei în Ucraina, în timp ce Moscova se confruntă cu noi acuzaţii de crime de război după o lovitură la Dnipro, oraş în estul Ucrainei, conform Politico.

UPDATE 19:25 Într-un discurs rostit la Haga, Annalena Baerbock a lansat un apel la un „nou format” de tribunal pentru „a-i aduce pe liderii ruşi în faţa justiţiei”, utilizând eventual legislaţia ucraineană, dar cu sediul în străinătate şi cu judecători internaţionali.

Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii, procurorul acestei instanţe afirmând că Ucraina este o „scenă a crimei”. Dar CPI nu are competenţă asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, căci Moscova nu este semnatara Tratatului fondator de la Roma al Curţii.

UPDATE 18:37 Un fost comandant al mercenarilor Wagner a fugit în Norvegia unde a cerut azil politic, relatează activiști ruși și presa norvegiană, potrivit The Moscow Times.

Presa din Norvegia scrie că Andrei Medvedev, care a comandat una dintre unitățile mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin, a fost reținut după ce a trecut ilegal frontiera ruso-norvegiană vinerea trecută, identitatea sa nefiind cunoscută la momentul respectiv.

Avocatul Jens Bernhard Herstad a confirmat duminică pentru cotidianul Verdens Gang că bărbatul în cauză este Medvedev.

UPDATE 16:14 O nouă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au început antrenamentele cu noile vehicule de luptă Bradley primite de Ucraina din partea Statelor Unite. Soldații ucraineni au început antrenamentele pe „ucigașele de tancuri” Bradley.

Înregistrarea video de doar 19 secunde îi arată pe militarii ucraineni în interiorul unui Bradley de fabricație americană, aceștia „jucându-se” cu ușa din spatele vehiculului de luptă.

Interiorul vehiculului de luptă este cel al unui Bradley M2A2 ODS, o variantă îmbunătățită a vehiculului de luptă original ce a început să fie produs în 1981. Vehiculele modernizate M2A2 Bradley ODS au participat la „Operațiunea Furtună în Deșert”, numele dat intervenției americane în Războiul din Golf declanșat de fostul dictator irakian Saddam Hussein în august 1990.

UPDATE 13:53 Kremlinul a ameninţat luni că tancurile pe care Marea Britanie intenţionează să le trimită în Ucraina „vor arde”, avertizând Occidentul că furnizarea de noi arme mai avansate nu va schimba cursul războiului, relatează The Guardian.

„Se folosesc de Ucraina ca de un instrument pentru a-şi atinge obiectivele antiruseşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre tancurile britanice. „Aceste tancuri ard şi vor arde la fel ca restul”, a adăugat Dmitri Peskov.

Marea Britanie a anunţat sâmbătă că va trimite Ucrainei în următoarele săptămâni 14 dintre tancurile sale de luptă principale Challenger 2, precum şi alte tipuri de sprijin pentru artileria avansată. 

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz se află sub presiune pentru a aproba o creştere a sprijinului militar pentru Kiev, permiţând exportul de tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina de către Germania, care le produce, dar şi de alte ţări care le au.

UPDATE 11:38 Kremlinul caută probabil să „desfășoare o acțiune decisivă în următoarele șase luni” pentru a recâștiga avantajul în Ucraina după o serie de eșecuri ale armatei ruse și contraofensive ucrainene de succes, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW susține că Rusia nu a reușit să își atingă majoritatea obiectivelor sale majore în Ucraina de la începutul invaziei, în luna februarie a anului trecut.

ISW consideră că există elemente care arată că Rusia pregătește transformarea „Operațiunii Speciale” în „război convențional prelungit” și reluarea ofensivei la scară largă, după un alt model decât cel eșuat, de anul trecut.

Kremlinul intensifică eforturile de regenerare a forțelor armate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Putin și Ministerul rus al Apărării au anunțat planuri de a extinde drastic armata convențională prin formarea de noi divizii, restabilirea districtelor militare din vestul Rusiei de dinainte de 2010 și creșterea vârstei de recrutare – toate indicând intenția Rusiei (nu neapărat și capacitatea reală) de a desfășura lupte convenționale la scară largă. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Kremlinul încearcă să ridice numărul personalului militar de la 1,35 milioane, la două milioane de oameni.

UPDATE 8:00 Numărul morților în urma atacului rusesc de sâmbătă cu rachete asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro a crescut la 35, a anunțat șeful administrației militare a regiunii Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de UNIAN.

Totodată, 75 de persoane au fost rănite, dintre care 14 copii. Soarta altor 35 de persoane rămâne necunoscută.

Salvatorii caută în continuare supraviețuitori sub dărâmături, iar autoritățile locale au decretat trei zile de doliu.

Noapte trecută, rușii au bombardat regiunea Zaporojie a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh. Acesta a precizat că ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra orașului și a suburbiilor.

„În urma atacului a fost distrusă infrastructura civilă, rezidențială și industrială. Mai multe persoane au fost rănite. Echipe de salvatori și medici se află la fața locului” a scris Starukh pe canalul său de Telegram.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.