Politica fiscală și vamală pentru anul 2023 a fost aprobată la data 29 decembrie 2022, în lectură finală, în cadrul ședinței plenare a Parlamentul Republicii Moldova.
Serviciul Vamal subliniază într-un comunicat remis presei că politica fiscală și vamală pentru anul 2023 conține un șir de modificări și completări ce ține de domeniul vamal și anume:
A fost extins termenul de intrare în vigoare a Codului Vamal, de la 1 iulie 2023.
Au fost introduse modificări la termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport aflate în declarare prin acțiune.
Astfel, că din data de 1 ianuarie, mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care dețin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, nu se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile.
Totodată, regimul vamal de admitere temporară pentru mijloacele de transport auto declarate prin acțiune al căror termen-limită de aflare pe teritoriul vamal a expirat și în privința cărora a fost întocmit proces-verbal cu privire la contravenție se va încheia din oficiu, cu efectuarea mențiunilor corespunzătoare în sistemul informațional, după încasarea drepturilor de import, în cazul neexecutării obligației de scoatere a mijlocului de transport de pe teritoriul vamal în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoștință a procesului-verbal.
A fost anulată scutirea de TVA la importul scuterele cu motor electric, aeronavelor, elicopterelor, locomotivelor, vagoanelor automotoare pentru cale ferată antrenate în transportul public de pasageri și părţilor acestora; deșeurilor și reziduurilor de metale feroase și neferoase, reziduurilor industriale care conțin metale sau aliaje ale acestora importate și/sau procurate pe teritoriul Republicii Moldova de către subiecții impozabili licențiați și utilizate nemijlocit în activitatea lor de întreprinzător în Republica Moldova; fontelor brute şi fontelor-oglindă (spiegel) în lingouri, blocurilor sau alte formelor primare; deșeurilor şi resturilor de fontă, de fier sau de oţel (fier vechi); deșeurilor lingotate din fier sau oţel.
A fost anulată scutirii de acciză aferentă alcoolului etilic nedenaturat, destinat utilizării în industria de parfumerie.
A fost crescută cota accizei la articolele din tutun și produsele conexe, la alcoolul etilic și producția alcoolică.
A fost introdusă scutirea de taxă vamală la importul tractoarelor rutiere pentru semiremorci cu termenul de exploatare de până la 7 ani inclusiv și pentru autovehiculele pentru transportul de minimum 10 persoane, inclusiv șoferul, cu termenul de exploatare de până la 10 ani inclusiv.
A fost anulată scutirea de taxă vamală la deșeuri și resturi de pile, de baterii de pile și de acumulatoare electrice, la aeronave, elicoptere, locomotive, vagoane automotoare pentru cale ferată antrenate în transportul public de pasageri și părților acestora.
Au fost modificate condițiile de acordare a facilităților la importul mijlocului de transport, prin modificarea articolului 124 alin. (14) Cod Fiscal, potrivit căruia mijloacele de transport importate cu scutire de la plata drepturilor de import pentru persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor trebuie să fie reutilate în modul corespunzător pentru adaptarea acestora corespunzător necesităților persoanelor cu dizabilități locomotorii.
A fost modificată noțiunea de ”obiecte de uz personal”, din Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.
Măsurile de politică bugetar – fiscală și vamală pentru anul 2023 au drept scop să contribuie la soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale extinse.