VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Procedurile de examinare a cauzelor penale ar putea fi simplificate

Proiectul de lege care vizează eficientizarea mecanismelor privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și a activității Inspecției Judiciare a fost examinat, miercuri, 28 decembrie, de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. Documentul propune eliminarea condiției privind existența actului de constatare rămas definitiv ca temei pentru eliberarea din funcție a judecătorului în cazul survenirii situațiilor de incompatibilitate.

O altă prevedere a proiectului de lege vizează modalitatea de evaluare a activității inspectorilor-judecători. Astfel, activitatea inspectorilor-judecători, numiți de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe un termen de șase ani, va fi supusă evaluării o dată la doi ani de către CSM. Procedura și criteriile de evaluare vor fi stabilite printr-un regulament aprobat de CSM. Modificările propuse se referă și la dreptul Inspecției Judiciare de a se autosesiza pentru verificarea faptelor care pot constitui abateri disciplinare. Totodată, pentru asigurarea asistenței tehnice, organizatorice și administrative în activitatea Inspecției Judiciare se propune instituirea unei subdiviziuni distincte în cadrul CSM, care va acorda suportul necesar pentru eficientizarea activității inspectorilor-judecători.

Proiectul de lege mai prevede majorarea, de la doi la trei ani, a termenului de prescripție privind tragerea la răspundere disciplinară a judecătorilor, uniformizarea procedurii de eliberare din funcție a judecătorilor, dar și excluderea din lista sancțiunilor disciplinare aplicabile judecătorilor a sancțiunii ce prevede reducerea salariului.

Raportul la Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost susținut de majoritatea membrilor Comisiei prezenți la ședință și urmează a fi  va fi supus dezbaterilor în ședința plenară a Parlamentului.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.