Tradițional, la 25 decembrie, mai mulți creștini din R. Moldova sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou. Crăciunului marchează naşterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos și este sărbătorit de credincioşii care se conduc de calendarul gregorian.
Crăciunul este una din cele 12 Praznice Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe și reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale anului liturgic. Naşterea Domnului este a patra mare sărbătoare după Paşti, Rusalii şi Vinerea Mare, este sărbătoarea care reunește toţi membrii familiei.
Unul din obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, se vestește Nașterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții satului cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele, gospodăriile și creștinii.
Sărbătoarea Naşterii Domnului este marcată și de împodobirea bradului de Crăciun. Globuri frumos colorate își găsesc locul pe crengile pomului, apoi beteala și ghirlandele. În vârful bradului se așează de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.
Conform tradiției populare, se spune că, în noaptea de Crăciun se deschide cerul iar oamenii sunt binecuvântați, aşa cum Duhul Sfânt a coborât asupra lui Isus, în Noaptea Naşterii Lui.
În Chişinău, trei biserici sărbătoresc Naşterea Domnului pe 25 decembrie: Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, Biserica „ Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” şi Biserica „Sfânta Treime”.
Crăciunul pe stil vechi, după calendarul Iulian, urmează a fi sărbătorit pe 7 ianuarie. Pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a sărbători în familie autoritățile au luat decizia de a declara zile oficiale de sărbătoare – 25 decembrie, 7 și 8 ianuarie.