Astăzi, 24 decembrie, se împlinesc doi ani de când Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova.
„Le mulțumesc tuturor cetățenilor noștri care, în acești doi ani, au pus umărul pentru a face din Moldova un loc mai bun. Vom munci în continuare pentru a avea o țară liberă și prosperă. Vom reuși acest lucru împreună, uniți și solidari”, a declarat șefa statului.
„De-a lungul anilor am avut bucuria să cunosc foarte mulți moldoveni hotărâți, harnici, demni, care cred în Moldova și muncesc pentru ea. Iar în ultimul an, când am fost loviți de mai multe nenorociri, astfel de calități ni s-au arătat aproape în orice om pe care îl întâlneam – cetățeni care primeau în casele lor, fără nici o obligație, familiile ce fugeau de război. Voluntari care ajutau, căutau cazare, dădeau telefoane, făceau donații, ghidau și alinau durerea a sute de mii de oameni necunoscuți”, a notat șefa statului într-o adresare filmată, difuzată de Președinție.
Maia Sandu a menționat că pe parcursul mandatului ei au fost restabilite și consolidate bunele relații cu țările vecine și cu partenerii de dezvoltare. Republica Moldova a fost ancorată ferm pe calea integrării europene.
Pe 23 iunie 2022, a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană – un pas istoric.
Președinta e enumerat mai multe reușite și succese obținute pe parcursul celor doi ani de mandat.
În vârstă de 50 de ani, Maia Sandu este prima femeie din istoria Republicii Moldova care deţine funcţia de Preşedinte. Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Făleşti.
A studiat la şcoala din satul Risipeni, iar în 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administraţie Publică din Chişinău, obţinând titlul de Master în relaţii internaţionale.
În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educaţiei, funcţie deţinută până în iulie 2015.
În mai 2016, Maia Sandu a fost desemnată preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, funcţie pe care a deţinut-o până în decembrie 2020 şi la care a renunţat după câştigarea alegerilor prezidenţiale.
Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, funcţie deţinută până în noiembrie 2019.
Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, după victoria din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.