Multe laude răsună în aceste zile la adresa guvernării PAS. Conducătorilor li se mulțumește pentru compensațiile care însoțesc facturile de energie electrică și gaze naturale. Mulți fac postări cu aceste facturi pe Facebook și ne arată că plătesc mult mai puțin decât ar fi trebuit. Un soi de satisfacție plutește în aer. Guvernarea adună simpatii și le adună pe bună dreptate. În fond, PAS are o pronunțată politică socială și nu e deloc sigur că niște socialiști le-ar fi dat oamenilor compensații mai bune.
E de presupus că se bucură acum de compensații și oamenii care au participat la protestele Partidului Șor. Partidul cu pricina are mari șanse să fie scos în afara câmpului legal. Așadar, ai strigat din răsputeri, în centrul capitalei, Jos Guvernarea!, apoi profiți de compensațiile guvernării nesuferite, pe care vrei s-o dai jos. E un soi de duplicitate involuntară de multe ori. Mulți dintre acei protestatari nici n-o conștientizează, pesemne. Nici nu mai contează că iei ceva de la cel pe care îl ponegrești. Important e să te descurci. De bucurie, unii pesemne au și uitat de războiul din Ucraina vecină.
Mărturisesc că am și eu o mică nedumerire. Aflu că 80% dintre solicitanți au obținut categoria de vulnerabilitate foarte înaltă. Da, eu înțeleg că Moldova e o țară săracă, dar chiar 80% să primească compensații grase mi se pare nițel dubios. O fi având chiar toți aceștia venituri foarte mici? Sau poate primesc salarii în plic? Și au fost oare verificate cu adevărat veniturile acestor 80% dintre solicitanți? De ce cineva trebuie să plătească impozite și să aibă compensații mici în timp ce altcineva se eschivează de la plata impozitelor și are compensații grase? Nu un asemenea stat ar trebui să făurim.
Că lucrurile nu sunt chiar bine puse la punct o dovedește și următoarea știre. Autoritățile anunță crearea unui nou filtru la aplicarea categoriilor de vulnerabilitate pentru compensațiile la energie. Sunt vizate gospodăriile care nu declară venituri, dar care au membri adulți apți de muncă. Despre aceasta a anunțat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. „E vorba despre gospodăriile care nu declară deloc venituri, deși au adulți apți de muncă – nu primesc pensii, alocații – lucru vizibil în sistem”, explică ministrul. Să sperăm că această observație va da roade.