Cu o scădere economică de 18 la sută prognozată pentru 2022 de experți, administrația regiunii transnistrene a anunțat recent că, în pofida mai multor dificultăți, a reușit să adoptate un buget local „echilibrat și orientat pe domeniul social” pentru anul viitor și promite achitarea la timp a salariilor, pensiilor și altor plăți sociale. Experții susțin că economia transnistreană se menține doar din contul gazelor rusești obținute pe gratis și fără de care ar intra în colaps.
Reducând cu circa o treime volumul producției industriale din cauza diminuării temporare a livrărilor de gaze de la Gazprom și a limitării livrării energiei electrice malului drept, regiunea transnsitreană va înregistra în 2022 o scădere economică de aproape 18 la sută. Prognoza aparține Centrului analitic independent Expert-Grup care precizează într-o analiză că producția industrială reprezintă circa 30% din economia regiunii.
Pe fundalul războiului din Ucraina, a crizei energetice și a declinului economic din R. Moldova și din statele vecine, regiunea transnistreană înregistrează o reducere a consumului populației și a investițiilor. Salariul mediu real din regiunea va scădea cu aproape 5%, numărul salariaților se va reduce cu circa 11.000 de persoane, iar cererea pentru forța de muncă – cu circa 1.000 de persoane. Apetitul investițional al firmelor este la nivele minime, volumul investițiilor în capital fix urmând să scadă cu circa 35%.
„Aceasta va agrava problema competitivității reduse a economiei regiunii, care se bazează pe costul redus al gazului și energiei electrice, și va submina creșterea economică pe termen mediu și lung”, constată autorul analizei Adrian Lupușor, directorul executiv al Expert-Grup.
Potrivit expertului, autoritățile din regiune dispun de un spectru limitat de instrumente pentru a atenua șocurile. Lupușor precizează că și până la crizele din 2022, bugetul regiunii transnistrene era dezechilibrat. Deficitul bugetar din 2021 de 12%, mult peste nivelul maxim admisibil, fiind acoperit din împrumuturi pe intern și finanțare nerambursabilă din partea Federației Ruse. se arată în analiză.
„În 2022-2023 finanțarea deficitului bugetar va fi extrem de problematică din cauza dificultăților economice din Federația Rusă, criza economică pe intern, dar și reducerea substanțială a încasărilor la buget pe fundalul sistării livrărilor de electricitate pe malul drept, reducerii livrărilor de gaze naturale, încetinirii activității economice și creșterii înclinației spre evaziune fiscală”, constată expertul.
Potrivit lui, administrația de la Tiraspol va fi nevoită să recurgă la optimizări bugetare, la majorări de taxe și impozite și la înăsprirea controalelor fiscale pentru a responsabiliza companiile private.
„Pentru a diminua presiunea pe bugetul regiunii, pe partea de optimizări, urmează înghețarea cheltuielilor și investițiilor capitale, optimizarea activității instituțiilor publice, întreruperi de livrări de apă caldă și măsuri de economisire a energiei electrice”, precizează Adrian Lupușor.
Administrația regiunii transnistrene a anunțat recent că în pofida mai multor dificultăți a reușit să aprobe un bugetul local echilibrat și orientat pe domeniul social pentru anul viitor. Mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate pentru achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale, a precizat Viktor Guzun, șeful comisiei pentru politică economică, buget și finanțe, din așa zisul legislativ de la Tiraspol. „Chiar și în aceste condiții dificile am reușit să adoptăm un buget echilibrat. Toate obligațiile sociale ale statului au acoperire financiară, ceea ce ne va permite în 2023 să achităm la timp salariile, pensiile și alocațiile sociale. Avem prevăzute și majorări de salarii pentru lucrători medicali și profesori”, a spus Guzun, citat de presa din regiune.
Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, economia regiunii transnistrene rezistă doar datorită gazelor naturale gratuite de la Gazprom și fără de care regiunea ar intra în colaps în două-trei luni.
„Ei supraviețuiesc doar datorită faptului că primesc gaz pe gratis din care fac energie pe care o vând malului drept și în așa mod își finanțează jumătate din bugetul lor. Dacă mai includem impozitele achitate de MGRES și Uzina Metalurgică, atunci se adună 60-70 la sută din bugetul regiunii”, a explicat Tofilat la emisiunea Puncte de reflecție de la Vocea Basarabiei.
„Acest gaz care vine gratuit de la Moscova în Transnsitria nu va fi veșnic. Mai devreme s-au mai târziu această schemă de finanțare se va termina, ori odată cu căderea regimului lui Puțin, ori odată cu încheierea războiului, ori poate să se întîmple o averie pe teritoriul Ucrainei. Deci, situații când asta se poate întâpla pot fi mai multe. Și Chișinăul poate genera o astfel de situație reziliind contractul cu Gazprom sau nu mai livrăm gaze Transnistriei până nu le achită, dar ei dacă încep să achite măcar un dolar, falimentează”, afirmă expertul.
„Din moment ce se sistează gazul pe gratis regiunii transnistrene ei au două sau maxim trei luni până când falimentează și nu vor avea cu ce plăti pensii și salarii, și cu ce cumpăra produse. Și atunci va fi etapa în care noi va trebui să integrăm acest teritoriu în spațiul constituțional al R. Moldova. Sau lăsăm, nu facem nimic și oamenii de acolo nu vor sta să moară de foame ci o să vină pe malul drept să caute adăpost. Ideea este că trebuie să ne ocupăm de elaborarea unui plan de reintegrare a acestei regiuni. Acum a apărut fereastra de oportunitate istorică să reunificăm malurile, să rezolvăm conflictul transnistrean”, conchide Sergiu Tofilat.
Președinta Maia Sandu și vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian au anunțat recent că autoritățile lucrează deja la o strategie de reintegrare a țării. „Modelăm diferite situații, dar repet, pentru noi rezolvarea conflictului transnistrean înseamnă doar prin soluție pașnică. Oportunitatea poate să apară și noi trebuie să fim gata pentru ea și de aceea se lucrează cu un grup de experți”, a declarat Maia Sandu la o emisiune televizată. Iar vicepremierul Oleg Serebrian a precizat la Vocea Basarabiei că strategia de reintegrare la care se lucrează ar prevedea următorii pași ce trebuie întreprinși după acordarea unui statut regiunii transnistrene.