Comisiei de la Veneția a formulat și prezentat pe 19 decembrie concluzia cu privire la solicitarea Guvernului de la Chișinău de examinare a constituționalității Partidului „ȘOR”. Astfel, potrivit Comisiei de la Veneția, „scoaterea în afara legii a unui partid politic atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de aceea o astfel de decizie ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”.
Comisia de la Veneția constată că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.
În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională are mai multe oportunități de a evalua dacă există o „nevoie socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la articolul 41 (4) din Constituția Republicii Moldova”, se arată în avizul Comisiei de la Veneția.
Curtea Constituțională (CC) urmează să decidă dacă este justificată declararea acestei formațiuni în afara legii, se menționează în expertiza Comisiei de la Veneția.
Pe 9 decembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”.
În noiembrie, Ministerul Justiției a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită scoaterea partidului „ȘOR” în afara legii. Potrivit ministerului, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și amenință securitatea Republicii Moldova. Intenția a fost calificată de liderul partidului, Ilan Șor drept un abuz grav din partea actualei guvernări.