VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Raport FAO: Seceta severă, criza energetică și războiul din Ucraina au afectat puternic sectorului agroalimentar din RM

Seceta severă, criza energetică și războiul din Ucraina au avut un impact puternic asupra sectorului agroalimentar din Republica Moldova, dar unele dintre efectele negative pot fi atenuate printr-o combinație de intervenții de urgență pe termen scurt și măsuri de adaptare. Aceasta este concluzia Misiunii FAO de evaluare a impactului secetei și a prețurilor ridicate la inputurile agricole asupra culturilor și nivelului de aprovizionare al țării cu produse alimentare, prezentat pe 13 decembrie la Chișinău.

Concluziile raportului arată că producția de cereale în 2022 este estimată cu peste 45% sub media ultimilor cinci ani, porumbul fiind cel mai afectat. Se preconizează, de asemenea, că producția de culturi oleaginoase și leguminoase va scădea considerabil, cu 26% și, respectiv, 45%. În zonele cele mai afectate de secetă, furajele pentru animale vor fi probabil insuficiente pentru a hrăni în mod adecvat animalele până în primăvara anului 2023. În anul curent, populația de bovine, porci, ovine și caprine ar putea să fie redusă între 7 și 11% față de 2021.

„Sectorul agricol al Moldovei este afectat din cauza războiului din Ucraina, iar stresul sub care se află este amplificat de seceta severă care a lovit țara. Cu aceste date disponibile în urma evaluării, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde”, a declarat Raimund Jehle, Reprezentant FAO în Republica Moldova.

Micii fermieri, care alcătuiesc majoritatea producătorilor agricoli din Moldova, sunt de obicei fermieri a căror securitate alimentară depinde în mare măsură de capacitatea lor de a cultiva culturile esențiale necesare pentru coșul lor de consum.

Creșterile fără precedent ale costurilor inputurilor agricole, cum ar fi semințele, îngrășămintele și hrana pentru animale, împiedică din ce în ce mai mult capacitatea acestor gospodării de a-și satisface nevoile alimentare de bază.
S-a constatat că, capacitatea fermierilor de a optimiza producția este afectată atât de condițiile meteorologice nefavorabile, cât și de lipsa cunoștințelor suficiente privind aplicarea tehnicilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice.

Misiunea subliniază că există riscuri pentru viitorul sezon de recoltare. Deficitele persistente de umiditate în straturile inferioare de sol din întreaga țară pot avea un impact negativ asupra performanței sectorului. Prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare rămân o provocare, în timp ce ratele dobânzilor la creditele bancare ar putea rămâne la niveluri foarte ridicate anul viitor.

Pentru a minimiza efectele și a anticipa alte consecințe negative, ca rezultat al evaluării, misiunea a identificat necesitățile de suport pentru sector, constând în acțiuni urgente de sprijin pe termen scurt pentru a asigura următorul sezon de recoltare și extinderea stimulentelor pentru aplicarea tehnologiilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice, îmbunătățirea sistemului de informare agricolă cu statistici și date de avertizare timpurie a secetei, integrarea fermierilor mici în sistemul de marketing.

„Datorită analizei furnizate și sprijinului continuu al FAO, avem o imagine mai precisă a estimărilor de producție și a nevoilor de import pentru a ne proteja securitatea alimentară. De asemenea, cunoscând cele mai afectate zone și având la dispoziție recomandările, putem coordona ntra mai eficient intervențiile. Mobilizarea fondurilor internaționale, la inițiativa FAO, este de mare ajutor și aș dori să exprim recunoștința partenerilor de dezvoltare pentru cooperarea și angajamentul consolidat în susținerea sistemului agroalimentar din țară”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.