VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: În mai puțin de nouă luni asistăm la a cincea scumpire a energiei electrice, care cumulativ s-a scumpit de 3,6 ori

Moldova a început acest an cu cel mai mic preț la energia electrică din ultimii 10 ani. Prețul mediu ponderat a fost de 1,64 lei/kWh, dintre care la Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L am avut prețul de 1,51 lei/kWh, iar la S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” prețul a fost de 2.04 lei/kWh, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului economic, un preț mai mic decât acesta a fost doar până în 2012 apoi prețurile au crescut constant până în 2015, iar din 2015 am avut un fenomen nemaivăzut în istoria noastră de după independență: prețurile au început să scadă. Astfel în 6 ani prețul la energia electrică a scăzut constant și cumulativ reducerea a fost de peste 25%.

„În acest an, în mai puțin de 9 luni, noi asistăm la a 5-a majorare de preț, iar cumulativ din luna martie până în prezent prețurile au crescut în mediu de 3,6 ori”, susține Ioniță.

„În anul 1993 prețul la energia electrică era de 1,7 bani/kWh, acum nici nu putem să ne imaginăm așa prețuri. Cei drept și salariul mediu brut atunci a fost de 31,2 lei/lunar. Astfel în 1993 pe un salariu mediu net, se pute cumpăra 1,5 mii kWh de energie electrică. Astăzi după ultima majorare de prețuri pe un salariu mediu din economie vom putea procura în jur de 1,6 mii kWh de energie electrică.

Cea mai proastă situație cu accesibilitatea energiei electrice pentru populație a fost anul 2000, când pe un salariu mediu net lunar se puteau procura doar 545 kWh de energie electrică, sau de 10 ori mai puțin decât în anul 1990, când a fost atinsă maxima istorică la acest indicator. În anul 2021, datorită majorării substanțiale a salariului nominal, dar și scăderea prețurilor la energia electrică, accesibilitatea populației la energia electrică a atins nivel comparabil cu ultimii ani de existență a URSS.

Majorările din acest an, pentru a doua oară în istoria noastră, ne-a aruncat în urmă cu 60 de ani, iar accesibilitatea populației la energia electrică în prezent este similară cu cea din 1960”, argumentează expertul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.