Inflația la nivel global și-a atins probabil vârful în această toamnă și va încetini în lunile următoare. Prețurile nu vor scădea ci vor continua să crească, dar într-un ritm mai redus, relatează Financial Times.
Financial Times a consultat o serie de analiști care urmăresc indicatori cheie la nivel global, așa cum ar fi prețurile de la poarta fabricii, tarifele de transport și așteptările inflaționiste, iar toți aceștia sugerează că inflația va încetini.
Presiunile de creștere a prețurilor pe lanțurile globale de aprovizionare se reduc, ceea ce face probabil ca inflația generală să scadă de la recordurile istorice înregistrate în această toamnă, care au afectat familiile din toată lumea și activitatea econommică.
FT consideră că principalele bănci centrale (Fed, BCE, BoJ) ar putea primi cu mai mult optimism aceste date, după creșterile dobânzilor de referință într-un efort coordonat de a controla inflația, cu riscul intrării în recesiune a economiilor importante.
„Inflația este probabil la apogeu. Reducerea presiunilor asupra prețurilor și blocajele de ofertă prefigurează viitoarea moderare a prețurilor de consum”, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics, pentru Financial Times.
În octombrie 2022, inflația anuală la nivel global a atins un nivel record de 12,1%, probabil nivelul maxim, conform estimărilor Moody’s.
În Germania, prețurile la poarta fabricii au început deja să scadă, înregistrând un -4,2% în octombrie față de luna precedentă, iar în SUA și în Marea Britanie, prețurile la poarta fabricii și-au încetinit creșterea încă din vară.
„Estimarea noastră este că alimentele și produsele energetice vor fi cele care vor reduce cu aproximativ 3 puncte procentuale inflația generală a prețurilor de consum în economiile avansate, în următoarele șase luni”, spune Jennifer McKeown, economist-șef la Capital Economics.
Cu toate acestea, unii economiști avertizează că energia rămâne scumpă iar asta va încetini scăderea inflației, mai ales dacă economia chineză se redresează, ceea ce ar relansa cererea, sau dacă exporturile de gaze și petrol ale Rusiei vor scădea în continuare, pe fondul intenției occidentalilor de a impune plafoane de prețuri la petrol și gaze.
Analiza FT mai arată că o încetinire a inflației nu înseamnă totuși că prețurile nu vor continua să crească și în 2023 la un nivel mai mare decât țintele băncilor centrale.
„Nu vă așteptați ca inflația să scadă la 2% [rata țintă în majoritatea economiilor avansate] foarte repede”, a spus Katharine Neiss, economist-șef european pentru PGIM Fixed Income. De altfel, este de așteptat ca prețurile produselor de bază, altele decât energia și alimentele, să atingă vârful de creștere mai târziu, deoarece impactul tarifelor la energie asupra lanțurilor de aprovizionare se face simțit după o perioadă de timp.