VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Auditul rapoartelor financiare ale Ministerului Economiei și Infrastructurii și ale celor două ministere create după restructurare, examinate la Comisia de control al finanțelor publice

 Comisia de control al finanțelor publice a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Economiei și Infrastructurii încheiate la 31 decembrie 2021.

Concomitent au fost analizate rezultatele auditului rapoartelor financiare ale celor două ministere create după restructurare – Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerului Economiei. Auditul a constatat că rapoartele financiare ale ministerelor până la restructurare și după aceasta, conform situației la finele anului 2021, oferă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Totodată, au fost înaintate anumite recomandări, care sunt implementate într-un ritm  avansat, potrivit concluziilor Curții de Conturi. 

Auditorii menționează că Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost reorganizat în conformitate cu Hotărârea Guvernului din 12 august 2021. Deși s-a efectuat cu anumite denaturări agregate, transmiterea patrimoniului între ministere a fost realizată în conformitate cu prevederile cadrului normativ aplicabil. „În present, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Economiei gestionează cel mai impunător buget, de aceea pentru Curtea de Conturi a fost foarte important să se convingă că aceste averi ale statului sunt gestionate corespunzător”, au specificat reprezentanții Curții de Conturi.

Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a pus accentul pe importanța întocmirii corecte a bilanțurilor de divizare și a salutat faptul că lacunele au fost înlăturate. Totodată, a fost menționată tergiversarea în procedura de transmitere a locuințelor sociale la balanța Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În acest context, vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a insistat că este nevoie de un regulament mai restrictiv de repartizare a acestora. „Este nevoie de un regulament care să nu permită comisiilor de la consiliile raionale să interpreteze în mod aleatoriu prevederile lui și să ne trezim că în spațiile locative destinate familiilor vulnerabile locuiește altcineva”, a declarat deputatul. Comisia a fost informată că, în prezent, se lucrează asupra modificării Legii cu privire la locuințe, după care va fi îmbunătățit și regulamentul respectiv.

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au mulțumit Curții de Conturi pentru auditul efectuat și pentru suportul acordat entităților auditate în eforturile de a se racorda la cadrul legal și regulator.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.