VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Biserica ucraineană se rupe de Moscova și mută Crăciunul pe 25 decembrie

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului Iulian. Decizia conducerii bisericii ortododoxe ucrainene de a permite parohiilor să țină slujbele de Crăciun pe 25 decembrie reprezintă o premieră. Kievul face, astfel, încă un pas spre Vest, în încercarea de a renunța la una dintre cele mai puternice legături cu Moscova.

Problema datei Crăciunului a fost un subiect de lungă dezbatere în Ucraina, notează The Guardian. Conform tradiției, sărbătoarea avea loc la 7 ianuarie, ca în Rusia, conform deciziei Patriarhiei Moscovei, care a binecuvântat războiul declanșat de Vladimir Putin. Patriarhul Kiril I al Moscovei e un susținător declarat al liderului de la Kremlin și a spus că soldații ruși care mor pe front vor fi iertați pentru toate păcatele lor.

Procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina a început cu pași mici în 2017, când guvernul a decis ca 25 decembrie să fie zi nelucrătoare, iar Biserica Ortodoxă a permis ținerea unor slujbe la această dată. Potrivit Religion Pravda, la întrunirea sinodului, în octombrie anul acesta, ca urmare a solicitărilor primite, Mitropolia Kievului a decis ca parohiile să țină, dacă doresc, slujbe complete de Crăciun pe 25 decembrie. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din întreaga țară.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, arhiepiscopul Ievstrati Zoria, într-un interviu pentru sursa citată, a spus că se vor strânge date pentru a vedea câți credincioși participă la slujbele din 25 decembrie, care anul acesta va fi într-o zi de duminică.

„Nu vrem să forțăm pe nimeni. Noi înțelegem că asta nu rezolvă nimic. Personal, voi decide ce e de făcut după ce voi discuta cu enoriașii. E mai bine să promovezi acest proces încet și cu succes”, a explicat el.

Înainte de invazia Rusiei, o treime din credincioși doreau trecerea la Crăciunul de rit nou. Arhiepiscopul spune că acum acest curent este mai mare.

Un singur popor și două biserici ortodoxe

Din 2019, 1.600 de parohii au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, care până de curând i-a rămas fidelă Patriarhiei Moscovei. Recent, aceasta s-a distanțat de Patriarhul Kiril și jumătate din episcopii nu-l mai menționează în rugăciuni.

Cele două biserici poartă denumiri asemănătoare. Predecesorul președintelui Volodimir Zelenski, Petro Poroșenko, a încercat să oblige Biserica Ortodoxă Ucraineană să-și schimbe numele în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina. Mișcarea a eșuat după ce partidul pro-Kremlin Blocul Opoziției, acum scos în afara legii, a făcut apel la Curtea Constituțională.

Trecerea la Crăciunul sărbătorit pe 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de renunțare la simbolurile Rusiei, ale Uniunii Sovietice și comunismului, început în 2014, când Putin a anexat Crimeea.

Crăciunul de rit vechi, controlat de Moscova

Unii episcopi ucraineni au încercat încă din secolele XIX și XVII să treacă la calendarul gregorian, pe care l-au adoptat Polonia și alte țări catolice, dar fără succes. Ucraina, care pe atunci făcea parte din Uniunea statală polono-lituaniană, a rămas la calendarul iulian, potrivit căruia Anul Nou se sărbătorește pe 14 ianuarie.

Între 1914 și 1916, o episcopie din orașul vestic Ivano-Frankivsk a introdus Crăciunul pe 25 decembrie, o mișcare contrară tradiționalismului și influentei Biserici Ortodoxe din Rusia.

După Revoluția Rusă, bolșevicii au trecut la calendarul gregorian din motive pragmatice, dar Patriarhia Moscovei a revenit la Crăciunul pe rit vechi.

Politicienii de la Kremlin au descris războiul din Ucraina ca o confruntare între bine și rău. 

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus vineri, 4 noiembrie că războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina este „un conflict sacru cu Satana”. El a avertizat, într-o serie de declarații halucinante, că Moscova și-ar putea trimite toți dușmanii „în focurile eterne ale Gheenei”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.