VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De astăzi, R. Moldova va avea deficit de energie electrică. Pentru a evita deconectările, trebuie să economisim la maximum

Începând de astăzi, 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Andrei Spînu a îndemnat cetățenii să economisească la maximum energia electrică, în special, în intervalul orelor 07:00 și 23:00 menționând că „dacă vom acționat solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”.

Vicepremierul a solicitat antreprenorilor și mediului de afaceri să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producere și să utilizeze generatoarele individuale acolo unde este posibil.

Andrei Spînu a menționat că pentru astăzi nu sunt planificate deconectări.

În zilele următoare vor fi identificate și semnate contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori. Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de mâine și vor fi identificate resurse inclusiv pentru zilele următoare. Vor fi adoptate măsuri de economisire a energiei electrice.

Vicepremierul declară că va reveni zilnic cu informații referitor la situația curentă și va comunica despre deciziile luate de autorități pentru a atenua impactul crizei energetice.

Amintim că așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând cu luni, 24 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va reduce livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului, în contextul în care Gazprom menține la un nivel scăzut livrările de gaze.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.