VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parlamentul European recomandă aderarea României și Bulgariei la Schengen. Rezoluția, adoptată cu majoritate covârșitoare

Parlamentul European a votat marți, 18 octombrie o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Parlamentarii europeni au adoptat rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă, fiind înregistrate și 43 de abțineri, se arată în comunicatul Parlamentului European.

În contextul în care spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputații au criticat „faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare”.

„Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE”, notează sursa citată.

Documentul nu are caracter legislativ, dar reprezintă un semnal politic puternic pentru Consiliul JAI programat în luna decembrie, în care miniștrii Justiției și de Interne ai statelor UE vor decide dacă România va intra în Schengen.

Rezoluția Parlamentului European vine după ce eurodeputații români au provocat o dezbatere în plen și după vizita inspectorilor care au verificat dacă România îndeplinește condițiile tehnice privind securizarea frontierelor.

Finlanda și recent Olanda au renunțat la obiecțiile privind aderarea României la spațiul Schengen.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein). 

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.