VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Vocea medicului / Insuficientă de iod în organism / Audio

Iodul este o minerală esențială pentru sănătate. Acesta este solubil în apă, se regăsește în anumite alimente, precum și în sarea de bucătărie iodata, dar poate fi găsit și sub formă de supliment alimentar.

Iodul este extrem de important pentru bună funcționare a glandei tiroide, care îl folosește pentru producerea hormonilor tiroidieni. Acești hormoni contribuie la:

  • Creșterea fătului și a copiilor 
  • Dezvoltarea creierului 
  • Procesele de vindecare
  • Menținerea unui metabolism optim

De asmenea, în cazul iradierii cum se întâmplă în cazul accidentelor nucleare, prima măsură aplicată la nivelul populației expuse este administrarea pastilelor de iod,  pentru a reduce acumularea de radiațîi în glanda tiroidă.

Hipotiroidismul se petrece atunci când nu se produc suficienți hormoni tiroidieni. Deficitul de iod contribuie la limitarea abilitățîi glandei tiroide de a produce hormoni.

Deficitul de iod poate să apară atunci când o persoană nu consumă suficient iod prin alimentație.

În general, acest lucru se petrece la femeile însărcinate, care au nevoie de o cantitate mai mare de iod. Există însă și zone endemice în care apă și solul sunt sărace în iod. Frecvența gusei endemice este mult mai mare în cazul locuitorilor acestor zone, motiv pentru care în foarte multe țări și zone de pe glob s-a recurs la iodarea sării și a pâinii, că măsură de combatere a acestor afecțiuni și riscului mare de hipotiroidism la copil, însoțit de retard mental și alte afecțiuni.

Pentru un adult, necesarul zilnic de iod este de 150 micrograme.

Simptome ale deficitului de iod

Creștereinexplicabilăîn greutate – primul semn al deficitului de iod constă în creșterea inexplicabilă în greutate. Atunci când un pacient are un metabolism sănătos, caloriile consumate sunt arse și transformate în energie. Lipsa iodului, precum și hipotiroidismul, încetinește metabolismul, iar caloriile sunt mai degrabă depozitate sub formă de grăsime.

Senzația de slăbiciune – în lipsa iodului, individul se poate simți foarte slăbit. Acestuia îi va fi greu să facă efort fizic și se va simți veșnic obosit. Asta pentru că metabolismul nu funcționează bine și nu furnizează suficientă energie organismului.

Cădereapărului – deficitul de iod poate cauza și căderea părului. Hormonii tiroidieni susțîn regenerarea părului, însă atunci când apare un deficit al acestor hormoni, părul nu se mai regenerează și începe chiar să cadă.

Uscăciunea pielii – pielea uscată, deshidratată, poate apărea tot din cauza deficitului de iod, asta pentru că hormonii tiroidieni sunt răspunzători și pentru regenerarea celulară la nivelul tenului.

Senzația de frig – deficitul de iod determina un deficit de hormoni tiroidieni. Cu cât ai mai puțini hormoni tiroidieni, cu atât mai mult încetinește metabolismul. Asta înseamnă că individul are tot mai puțînă energie. Se știe că energia este cea care încălzește corpul, de aceea lipsa acesteia poate cauza sensibilitate la frig.

Tulburări de memorie – hormonii tiroidieni sunt importanți pentru creier. Un deficit de iod care cauzează, la rândul sau, un deficit de hormoni tiroidieni, poate cauza probleme de memorie.

Ciclu menstrual neregulat – hormonii tiroidieni sunt cei răspunzători și pentru frecvența cu care vine menstruația. Un ciclu menstrual neregular, precum și modificarea duratei ciclului pot fi semne ale deficitului de iod din organism.

Tratament deficit de iod

Deficitul de iod este depistat prin realizarea unei analize a urinei. Medicul va stabili dacă este sau nu cazul pentru suplimente alimentare pe baza de iod.

Alimente bogate în iod sunt:

  • Peștele cod
  • Iaurtul
  • Crevețîi
  • Sarea iodata
  • Ouăle
  • Tonul
  • Prunele uscate

În ceea ce privește administrarea sării iodate la pacinetii care au deja afecțiuni tiroidiene, se recomandă evitarea acesteia la pacinetii cu hipertiroidism. 

În mod normal, aportul corespuzator de iod ajută la stimularea producerii hormonilor tiroidieni la persoanele sănătoase și împiedică dezvoltarea patologiilor tiroidiene de orice fel (gușă, hipotiroidism, boală Graves etc)

În cazul bolii autoimune, una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene  la ora actuală, alături de nodulii hiperactivii, administrarea de iod  ar putea ajută la începutul bolii,  pentru a stimula la maxim producerea de hormoni proprii.

Importanța iodului în sănătatea tiroidei și a sânilor, dezvoltarea creierului fetal, precum și a deficitelor în tendințele nutriționale la femeile mai tinere, testarea și gestionarea iodului pot fi considerate  aspecte  importante pentru prvenire și tratament.

Aveți grijă de sănătatea DVS!!!

dr. Luminița Suveică

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.