VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Turcia a lansat un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului înaintea întrevederii dintre Erdogan și Putin

Turcia a lansat marţi un apel către Rusia şi Ucraina la încetarea focului, apel ce intervine înainte de o întâlnire preconizată în cursul săptămânii la Astana (capitala Kazahstanului) între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin.

Membră NATO, Turcia a rămas pe o poziţie neutră de la începutul conflictului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în 24 februarie şi menţine relaţii bune cu cei doi vecini ai săi de la Marea Neagră.

Ankara a jucat un rol-cheie în schimbul de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina, precum şi în încheierea, în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări permiţând reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

În două rânduri, Turcia a reunit pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni pentru discuţii.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni, dar de asemenea discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Preşedintele turc se prezintă ca mediator privilegiat şi caută de mult timp să-i aducă pe liderii rus şi ucrainean la masa tratativelor pentru a negocia o încetare a focului, ceea ce niciunul dintre ei nu şi-o doreşte în mod deosebit.

Dar agravarea situaţiei pe teren împiedică eforturile de pace, mai comentează agenţia de presă franceză.

„Din păcate, (cele două părţi) s-au îndepărtat rapid de diplomaţie” de la discuţiile între negociatorii ruşi şi ucraineni în martie la Istanbul, a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu televizat.

„În timp ce războiul între Ucraina şi Rusia se prelungeşte, din păcate, situaţia se înrăutăţeşte şi se complică”, a adăugat el, lansând un apel la încetarea imediată a focului.

„O încetare a focului trebuie să fie stabilită cât mai curând posibil. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a afirmat şeful diplomaţiei turce.

Se aşteaptă ca Erdogan, care menţine relaţii bune de lucru cu Putin, în pofida dezacordurilor în mai multe dosare, inclusiv Siria, să se întâlnească cu omologul său rus la Astana joi, în cadrul unui summit regional, a declarat marţi pentru AFP un responsabil rus, sub rezerva anonimatului.

Foarte dependentă de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Erdogan, a cărui ultima întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.

La sfârşitul lunii septembrie, Ankara a cedat presiunilor americane şi a renunţat la sistemul de plată rusesc Mir, care permitea cetăţenilor ruşi să continue să retragă bani în Turcia.

Erdogan nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la loviturile ruseşti de-a lungul întregului teritoriu ucrainean luni, care s-au soldat cu 19 morţi şi peste 100 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ al Kievului.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a avut însă o convorbire telefonică luni cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, indică o sursă diplomatică turcă, fără să ofere alte precizări.

În interviul televizat de marţi, Cavusoglu a făcut apel la o „pace justă” bazată pe integritatea teritorială a Ucrainei.

„Trebuie să fie o pace justă pentru Ucraina. Unde se desfăşoară războiul? Acesta se duce pe pământ ucrainean”, a subliniat el.

„Trebuie început un proces care să garanteze integritatea teritorială şi frontierele Ucrainei’, a estimat ministrul turc de externe. ‘Fără o încetare a focului, nu se poate vorbi despre aceste probleme într-un mod constructiv: o încetare a focului viabilă şi o pace justă”, a insistat el.

Turcia a respins la începutul lunii octombrie anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud) -, aşa cum nu a recunoscut nici anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.