VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Natalia Gavrilița a îndemnat oamenii de afaceri din Azerbaidjan să investească în R. Moldova: Vom asigura condiții necesare pentru dezvoltare

Prim-ministra Natalia Gavrilița a îndemnat oamenii de afaceri din Azerbaidjan să investească în Republica Moldova, menționând că autoritățile de la Chișinău vor asigura în continuare un climat investițional favorabil și condițiile necesare pentru dezvoltarea unor afaceri de succes și crearea locurilor de muncă.

Îndemnul a fost făcut, astăzi, la Baku, în cadrul întâlnirii oamenilor de afaceri, organizate  în scopul identificării unor noi oportunități de colaborare între comunitățile de business din Republica Moldova și Azerbaidjan.

Șefa Executivului a subliniat că actualul context regional este plin de provocări și creează probleme reale mediului de afaceri din ambele state, din care motiv este importantă consolidarea eforturilor comune, în mod special în ceea ce ține de valorificarea oportunităților de afaceri.

Prim-ministra a menționat că Republica Moldova rămâne o destinație bună pentru investiții și atrage proiecte din diferite țări, precum Germania, Marea Britanie și SUA, o prioritate fiind și sporirea investițiilor azere în economia națională. În acest context, Natalia Gavrilița a invitat investitorii azeri să analizeze condițiile avantajoase oferite de Zonele Economice Libere, parcurile industriale și informatice din țara noastră.

„Nu numai țara mea vede în Azerbaidjan un partener puternic și de încredere. Aceasta este o viziune împărtășită de Bruxelles, împreună cu capitalele-cheie ale UE. Guvernul pe care îl conduc vede integrarea europeană ca pe o busolă, care ne ajută să îndeplinim așteptările cetățenilor noștri și ale companiilor care desfășoară afaceri în țara noastră. În acest sens, suntem cu adevărat angajați în reformele care accelerează deja creșterea economică”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a subliniat că statul are rolul de a facilita activitatea economică, iar Executivul dedică acum resurse semnificative pentru simplificarea sistemului de impozitare, reducerea birocrației,  accelerarea transformării digitale, care va face mai concisă interacțiunea dintre cetățeni, companii și instituțiile statului.

„Construim punți digitale între sectorul public și cel privat și menținem contacte strânse cu reprezentanții comunității de afaceri. Încă de la începutul mandatului, am declarat clar că agenda mea de transformare este îndrăzneață – trebuie să construim o economie deschisă, inovatoare, care poate servi și ca platformă de export pentru investitori precum sunteți dumneavoastră”, a opinat Natalia Gavrilița.

În același timp, potrivit prim-ministrei, autoritățile rămân concentrate pe atenuarea consecințelor economice ale războiului din Ucraina. În pofida întreruperii lanțurilor de aprovizionare, inflației în creștere și incertitudinilor legate de securitatea energetică, Republica Moldova are o bază macroeconomică solidă.

În 2021, PIB-ul a crescut cu 13,9%, mai mult decât în ​​orice țară din Europa, iar piața  de muncă reflectă tendințe pozitive. De asemenea, țara noastră oferă un șir de oportunități în domenii, precum IT, energia verde, comerțul electronic și industria auto – care este cel mai mare segment exportator.

„Atunci când optați pentru Republica Moldova, gândiți-vă nu doar ca la o piață mică, cu mai puțin de 3 milioane, ci mai degrabă ca la un punct de acces pe piețele UE, unde produsele care vin din țara mea sunt binevenite și apreciate. Deoarece lucrăm activ pentru a deveni un membru cu drepturi depline al familiei europene, suntem deschiși pentru afaceri pentru toți cei dispuși să exploreze oportunitățile pe care țara mea le are de oferit.

Guvernul este angajat pe deplin să încurajeze investitorii și sper că toate planurile pe care le discutăm în aceste zile se vor transforma în noi parteneriate de afaceri”, a subliniat prim-ministra.

Discuțiile au continuat cu o rundă de întrebări – răspunsuri, în cadrul căreia reprezentanții Guvernului au venit cu precizări cu privire la proiectele investiționale în țara noastră.

Totodată, a avut loc un schimb de opinii între vinificatorii din Republica Moldova și cei din Azerbaidjan privind experiența acumulată  în domeniul vitivinicol.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.