VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

ISW: Kremlinul ar putea exploata criza energetică din R.Moldova pentru a justifica o agresiune viitoare

Oficialii de la Kremlin ar putea încerca să folosească criza energetică din Republica Moldova pentru a crea condiții care să justifice o agresiune rusă împotriva acestei țări, potrivit unui raport emis de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii subliniază că criza gazului din Moldova reprezintă un punct vulnerabil, iar autoritățile moldovene și ucrainene depun eforturi susținute pentru a gestiona situația, dar se confruntă cu o opoziție continuă din partea autorităților transnistrene, care sunt susținute de Kremlin.

De exemplu, la 12 ianuarie 2025, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit asistență pentru a furniza cărbune regiunii transnistrene, dar oferta a fost respinsă. În același timp, Transnistria a refuzat și propunerea autorităților moldovene de a livra gaz prin intermediul platformelor europene. Aceste acțiuni, împreună cu refuzul asistenței externe, sunt interpretate de analiști ca o încercare de a menține regiunea într-o stare de criză, pe fondul unui conflict înghețat cu Moldova și Ucraina.

Raportul ISW subliniază faptul că Rusia ar putea folosi criza energetică generată artificial pentru a destabiliza economia moldovenească, cu scopul de a influența viitoarele alegeri politice din Republica Moldova. În acest context, autoritățile moldovenești au declarat că Moscova încearcă să adâncească tensiunile din țară, în timp ce ministrul de Externe al Moldovei, Mihail Popșoi, a acuzat Rusia că se folosește de criza energetică pentru a submina stabilitatea economică a Republicii Moldova.

În plus, consilierul prezidențial rus și fostul secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, a făcut declarații provocatoare pe 14 ianuarie 2025, acuzând autoritățile moldovenești de vinovăția pentru criza energetică, deși criza a fost declanșată de Gazprom, care a întrerupt livrările de gaze către Transnistria începând cu 1 ianuarie 2025. Patrușev a făcut afirmații false legate de datoria Moldovei față de Gazprom și a sugerat că, din cauza „politicii antirusești” a autorităților moldovene, Moldova ar putea ajunge fie să se integreze într-un alt stat, probabil România, fie să dispară complet.

În mod similar cu afirmațiile făcute în cazul Ucrainei, Rusia susține că protecția „compatrioților” ruși din Moldova este o prioritate, iar Patrușev a subliniat că Moscova ar putea justifica o eventuală agresiune militară prin protejarea acestora. Analiștii ISW sugerează că Rusia încearcă să creeze un cadru în care o acțiune militară în Moldova ar putea fi prezentată drept o reacție necesară pentru apărarea intereselor „compatrioților” ruși.

În paralel, criza energetică din Moldova a fost agravată după întreruperea furnizării de gaze de către Gazprom la 1 ianuarie 2025, în urma acuzațiilor de datorii neplătite ale Moldovagaz. În Transnistria, unde resursele de gaz sunt limitate, autoritățile au declarat stare de urgență, iar încălzirea centrală a fost oprită în majoritatea orașelor. Gazul a rămas disponibil doar pentru uz casnic, iar stocurile sunt estimate să dureze doar aproximativ 20 de zile. Ca răspuns, Centrala Electrică a Moldovei (Moldavskaya GRES) a fost nevoită să treacă la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a compensa lipsa de gaz.

În acest context, ISW avertizează că Rusia ar putea continua să exploateze criza energetică din Moldova ca pe o oportunitate de a destabiliza și influența evoluțiile politice interne ale țării, pregătind terenul pentru o eventuală intervenție militară.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.