VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Moldovagaz a trimis solicitări Moscovei pentru a livra gaze în stânga Nistrului prin ruta transbalcanică. Răspunsul întârzie

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, susține că a trimis concernului rus Gaprom mai multe solicitări de a face livrările în regiunea transnistreană prin rețeaua transbalcanică, însă până acum nu a primit niciun răspuns. La fel, Ceban susține că a informat autoritățile separatiste de la Tiraspol despre disponibilitatea de a primi gaze de pe burse, însă volumele vor trebui achitate la prețul de piață, așa cum o face și Chișinăul.

„Noi ne pregătim pentru diferite scenarii, inclusiv scenariul cel mai prost, când trebuie să gestionăm o criză de furnizare a a gazelor în regiunea transnistreană. Noi am explicat cum au loc tranzacțiile la bursa română de mărfuri, cât costă gazele, cât urmează să plătească, adică procedural, tehnic, probleme nu există, pur și simplu aceste volume de gaz trebuie să fie plătite. Partea transnistreană deocamdată nimic nu spune”, a declarat Vadim Ceban pentru TV8.

Șeful de la Moldovagaz susține că situația va fi mai clară abia în ultimele zile a acestui an, atunci când expiră contractul dintre Gazprom și Kiev privind tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Vadim Ceban mai spune că în această săptămână, pe burse o mie de metri cubi de gaz erau vândute la aproximativ 570-580 de euro, iar stocurile deja cumpărate pentru malul drept al Nistrului nu vor fi folosite și pentru regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă că pentru stânga Nistrului ar urma să fie făcute noi achiziții.

Amintim, consumul zilnic în regiunea transnistreană este acum de 5,7 milioane de metri cubi dde gaze. În condițiile livrării în regiunea transnistreană a gazelor de pe alte piețe decât cea rusească, atunci cheltuielile anuale ale administrației de la Tiraspol s-ar ridica la 400 de milioane de euro.

După discuțiile fostului ministru al Energiei cu șeful Gazprom, de la Sankt Petersburg, Victor Parlicov a declarat că gazul rusesc ar putea ajunge prin rute alternative, însă Moscova ar fi condiționat acest lucru prin achitarea datoriei acumulate în dreapta Nistrului, care, potrivit calculelor Gazprom, este de peste 700 de milioane de dolari.

Amintim, anterior, Guvernul de la Chișinău spunea că o eventuală sistare a livrărilor din partea Gazprom va fi o lovitură dură atât pentru economia și bugetul regiunii transnistrene, care va trebui să cumpere deja gaz la prețuri de piață, cât și pentru consumatorii din dreapta Nistrului, care vor trebui să achite prețuri mai mari pentru energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan.

Între timp, autoritățile separatiste de la Tiraspol fac pregătirele la unul dintre blocurile energetice de la MGRES pentru a-l alimenta din 1 ianuarie cu cărbuni. Această soluție, însă, va asigura volumul necesar de energie pentru regiunea transnistreană pentru cel mult 50 de zile.  

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.