În contextul unei posibile opriri totale a livrărilor de gaze naturale din Rusia către malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, Uniunea Europeană a anunțat că va sprijini Republica Moldova pentru a face față crizei energetice ce ar putea afecta întreaga țară. Declarația a fost făcută de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la summitul UE din 19 decembrie 2024.
Metsola a subliniat că există o probabilitate ridicată ca Rusia să întrerupă livrările de gaze către regiunea transnistreană, care sunt utilizate pentru generarea de energie electrică pentru întreaga Republică Moldova. În acest context, Uniunea Europeană va interveni pentru a atenua impactul acestei opriri, având în vedere că Transnistria ar putea rămâne fără electricitate începând cu 1 ianuarie 2025.
„Trebuie să atenuăm impactul opririi așteptate a livrărilor de gaze din Rusia către Transnistria, ceea ce, în practică, înseamnă că această regiune va rămâne în întuneric la 1 ianuarie”, a explicat Roberta Metsola. Ea a mai adăugat că Uniunea Europeană trebuie să sprijine Republica Moldova, un stat care a ales un viitor european, și să asigure că cetățenii nu vor fi afectați de facturi energetice excesive sau imposibil de plătit.
În cadrul conferinței de presă, Metsola a menționat că soluțiile trebuie să vizeze nu doar furnizarea de energie, ci și găsirea unor modalități prin care Uniunea Europeană să poată ajuta la plata facturilor pentru cetățenii Republicii Moldova care nu își permit să le achite. Ea a menționat că există un consens crescut în cadrul Uniunii Europene pentru a oferi o soluție rapidă acestei crize.
Autoritățile Republicii Moldova se pregătesc deja pentru această posibilă criză energetică. La nivel național, au fost implementate măsuri de urgență, iar autoritățile au stabilit planuri de evacuare a unor persoane din regiunea transnistreană, în cel mai grav scenariu. De asemenea, începând cu 16 ianuarie 2024, în țară este în vigoare starea de urgență în sectorul energetic, care permite autorităților să adopte măsuri suplimentare pentru a preveni și gestiona criza energetică ce ar putea urma.