Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează agenții economici, importatorii, distribuitorii și comercianții de produse pescărești și de acvacultură despre intrarea în vigoare astăzi a modificărilor la Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru produse pescărești și de acvacultură, transmite MOLDPRES.
Potrivit ANSA, operatorii economici trebuie să ia în calcul câteva modificări de bază. În denumirea produselor imitate nu pot fi utilizați termenii care caracterizează produsele naturale (icre, caviar, crab etc.); numai produsele de crab conservate, care respectă cerințele de siguranță alimentară și conțin în compoziție minimum 50% de carne de crabi sunt denumite și etichetate „carne de crabi”, „crabi” sau altă denumire ce include aceste cuvinte, pentru a nu induce în eroare consumatorul; peștele și produsele pescărești care ar putea lăsa impresia că sunt făcute dintr-o singură bucată de pește, dar în realitate sunt compuse din mai multe bucăți diferite combinate, prin adăugarea altor ingrediente, inclusiv aditivi alimentari și enzime alimentare sau prin alte mijloace, poartă următoarea mențiune: „carne de pește formată”, explică sursa citată.
„Pentru operatorii din domeniul alimentar, care nu se vor conforma noilor prevederi legale, iar produsele alimentare etichetate necorespunzător vor fi considerate ca produse alimentare neconforme/falsificate, se va aplica imediat procedura de retragere din rețeaua de comerț”, menţionează autoritatea pentru siguranţa alimentelor.
ANSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unităţi aflate sub control sanitar veterinar. „Reamintim cetățenilor numărul de telefon Call Centr-ului ANSA: 022-511-511, care poate fi apelat din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.