VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Agriculturii anunță deciziile luate pentru fermieri după întâlnirea cu un grup de protestatari

Agricultorii protestatari au avut, în după-amiaza de azi, o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ludmila Catlabuga, care le-a promis, în linii mari, realizarea revendicărilor. Printre acestea se numără adoptarea proiectului legii cu privire la instituirea moratoriului la datoriile pentru bănci, introducerea unui credi preferențial și prelungirea licenței pentru importul la cereale.

„Legea secetei este un subiect prioritar pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Până la acest moment, ministerul a contribuit cu tot necesarul la completarea avizelor și documentelor care să sprijine adoptarea acestei legi. Toate amendamentele au fost făcute ținând cont de nevoile fermierilor și raportat la realitatea economică a țării. Noi în continuare considerăm important ca autoritățile și fermierii să găsească soluții pe termen lung, care să facă afacerile agricole sustenabile. Înțelegem preocupările privind impactul importurilor asupra pieței interne. Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor este un subiect aflat deja în atenția Ministerului. Procesul necesar pentru prelungirea licențierii a fost demarat, iar ministerul a făcut anunțuri publice în acest sens pe toate canalele oficiale de comunicare”, se arată în mesajul transmis de Ludmila Catlabuga după întâlnire cu fermierii.

Oficialul a mai declarat că vor fi achitate și datoriile la subvenții pentru 2023 și restituirea accizelor pentru fermieri. De asemenea, va fi elaborat un mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.

„Începând cu luna ianuarie 2025, va fi implementat un credit agricol preferențial cu o rată fixă de 5,1%, destinat susținerii dezvoltării afacerilor agricole din agricultura convențională, conservativă, precum și a infrastructurii post-recoltare. Acest mecanism este dedicat fermierilor micro și mici, având ca obiectiv consolidarea și modernizarea activităților agricole. Un element de suport distinct al acestui credit îl constituie componenta de grant, valoarea căreia variază între 5% și 30%, în funcție de destinația creditului. Această măsură oferă un avantaj semnificativ pentru fermieri, facilitând accesul la finanțare și sprijinind investițiile în sectoare cheie ale agriculturii”, mai precizează Ministerul Agriculturii.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.