VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Parchetul General al României a deschis un dosar penal privind finanțarea campaniei lui Călin Georgescu

Parchetul General al României a anunțat că s-a autosesizat în urma desecretizării documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie 2024, referitoare la procesul electoral pentru funcția de Președinte al României.

Anunțul vine după ce documentele clasificate, care au fost făcute publice de către președintele Iohannis, indică posibile fapte de corupere a alegătorilor și spălare de bani, care ar fi influențat procesul electoral, în favoarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Potrivit Parchetului General, cercetările vizează posibile infracțiuni electorale ce ar fi putut afecta opțiunile alegătorilor prin metode de corupere, inclusiv în mediul online, dar și activități ce implică spălare de bani legate de finanțarea ilegală a campaniei. În plus, Parchetul va investiga utilizarea de conturi false pe platformele sociale, cum ar fi TikTok și Telegram, pentru a manipula opțiunile electoratului.

„Sunt indicii privind săvârșirea unor infracțiuni de corupere a alegătorilor și spălare de bani în legătură cu campania electorală, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se sesizează din oficiu pentru a investiga aceste aspecte”, se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, Parchetul a solicitat procurorului-șef al DIICOT să investigheze posibile infracțiuni care intră în competența structurilor specializate de combatere a criminalității organizate, incluzând fapte de natură informatică.

Potrivit rapoartelor SRI, discuțiile din cadrul ședinței CSAT au relevat faptul că s-a mobilizat un număr mare de conturi pe platformele TikTok și Telegram, unele dintre ele create încă din 2016 și 2022, în scopul de a amplifica promovarea lui Călin Georgescu. SRI a descris aceste acțiuni ca având „modul de operare al unui actor statal”, sugerând implicarea unor forțe externe în influențarea alegerilor din România.

În ciuda faptului că documentele care au dus la autosesizarea Parchetului au fost desecretizate, autoritățile române au transmis doar hotărârea adoptată de CSAT în data de 28 noiembrie, fără documentele complete. Parchetul General a declarat că analizează acum „elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale”.

Aceasta este o situație în continuare în evoluție, iar Parchetul și DIICOT vor continua investigațiile pentru a stabili amploarea posibilelor ilegalități comise în timpul campaniei electorale din 2024.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.