VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Legislația în sprijinul fermierilor: Moratoriu pe datoriile lor, până în 2025

Parlamentul Republicii Moldova va analiza și revizui măsurile de sprijin acordate fermierilor afectați de seceta severă din acest an. Raportul la proiectul de lege, care vizează instituirea unui moratoriu pe datoriile agricultorilor și revizuirea criteriilor de eligibilitate, a fost aprobat astăzi de Comisia pentru agricultură și industrie alimentară.

Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda, propune aprobarea unei noi legi care include norme din legislația anterioară, dar și noi prevederi, menite să asigure un impact mai puternic asupra protecției fermierilor afectați de secetă.

Unul dintre punctele cheie ale proiectului este instituirea unui moratoriu pe plata datoriilor restante, inclusiv penalitățile și majorările de întârziere, pentru agricultorii afectați de secetă. Acesta va include și furnizorii de inputuri, cum ar fi companiile care furnizează semințe, îngrășăminte și pesticide. Moratoriul va fi valabil până pe 31 octombrie 2025, iar agricultorii vor putea să amâne plata ratelor și datoriilor acumulate până în prezent.

Printre modificările propuse, se regăsesc și noi criterii de eligibilitate pentru fermieri. Astfel, se va renunța la obligația de a prezenta un certificat care să confirme prejudicierea a 60% din cultură pe cel puțin 50% din terenurile deținute. În schimb, fermierii care dețin maximum 3500 de hectare și care gestionează culturi multianuale sau legume vor putea beneficia de sprijin. De asemenea, noile prevederi vor impune ca agricultorii să prezinte dovezi ale pagubelor produse de secetă pentru cel puțin una dintre culturile de bază necesare pentru securitatea alimentară: grâu, porumb și floarea-soarelui.

În plus, furnizorii de inputuri vor trebui să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, inclusiv activitățile comerciale și utilizarea împrumuturilor pentru achiziționarea de produse destinate agricultorilor.

Printre alte prevederi se numără interdicția cesionării creanțelor fără acordul debitorului și menținerea obligației ca dobânda să fie capitalizată până la finalul perioadei de implementare a legii, după care va fi achitată de debitor. Proiectul prevede și prelungirea termenului de valabilitate a garanțiilor financiare emise pentru creditele fermierilor până la 31 decembrie 2025.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului în perioada următoare. Aceste măsuri sunt așteptate să sprijine fermierii și să le asigure stabilitate financiară în fața provocărilor generate de secetă.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.