Germania a notificat operatorii terminalelor de import de gaze naturale lichefiate (GNL) controlate de stat să respingă orice livrare de GNL provenind din Rusia, în urma unei solicitări din partea Ministerului Economiei, care a avertizat despre o livrare programată pentru 17 noiembrie. Într-o scrisoare datată 6 noiembrie, Ministerul Economiei german a cerut companiei Deutsche Energy Terminal să nu accepte încărcătura de GNL rusesc care urma să ajungă la terminalul din Brunsbüttel, subliniind că acest pas este necesar pentru a proteja „interesele publice esențiale” ale țării.
Această decizie se aliniază cu obiectivul principal al Germaniei și al Uniunii Europene de a reduce dependența de gazul rusesc, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia. Deși Germania nu a importat direct GNL din Rusia de la începutul conflictului, aceasta continuă să primească gaze rusești prin alte canale, inclusiv prin intermediul unor contracte pe termen lung semnate de alte state membre UE, cum ar fi Franța, Spania și Belgia. Înainte de invazie, Germania era cel mai mare importator european de gaze rusești, însă a căutat rapid alternative, construind terminale pentru a primi GNL pe cale maritimă.
În scrisoarea adresată Deutsche Energy Terminal, ministerul german a subliniat că permiterea acestei livrări ar încălca scopul principal al terminalului, acela de a contribui la independența Germaniei și a UE față de gazul rusesc. În ciuda acestui fapt, grupul energetic de stat german Sefe continuă să aibă un contract pe termen lung pentru livrări de GNL din Rusia, dar a redirecționat majoritatea livrărilor către terminale din Franța, de unde gazul este integrat în rețeaua europeană.
Această măsură are loc într-un moment în care discuțiile despre diversificarea surselor de GNL sunt tot mai importante la nivelul Uniunii Europene, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că importurile de GNL din Rusia ar trebui să fie înlocuite treptat cu achiziții suplimentare din Statele Unite.