VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Au fost anunțate rezultatele finale ale contraversatelor alegeri din Georgia: Fraudă după o „metodologie rusească”

Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost „furat”, iar Occidentul a cerut investigaţii.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a câştigat 53,93% din voturi faţă de 37,79%, cât a obţinut o alianţă a partidelor de opoziţie, potrivit rezultatelor finale, informează Agerpres.

Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi la alegerile din 26 octombrie şi a supus alegătorii la presiuni, în special în zonele slab populate, printre alte metode.

Sute de susţinători ai opoziţiei s-au adunat sâmbătă în faţa sediului Comisiei Electorale din capitala Tbilisi, fiind doar cel mai recent miting dintr-o serie de demonstraţii organizate după alegeri, care au reunit uneori mii de cetăţeni.

Visul Georgian respinge acuzaţiile de derivă autoritară pro-rusă şi dorinţa de a îndepărta Georgia de Uniunea Europeană. Sesiunea Comisiei a fost întreruptă pentru scurt timp când un reprezentant al opoziţiei i-a aruncat ceea ce părea a fi vopsea neagră în faţa preşedintelui forului electoral, Giorgi Kalandarişvili, înaintea anunţării rezultatelor. Luni, preşedinta ţării, Salome Zurabişvili, a solicitat organizarea de noi alegeri.

„Astăzi ne confruntăm cu o criză”, a spus ea, afirmând că este necesar să se organizeze „noi alegeri pentru ca Georgia să poată avea un parlament legitim, un guvern legitim”.

Preşedinta Georgiei, care are puteri limitate, a acuzat Rusia de ingerinţă, acuzaţie respinsă de Kremlin. După anunţarea rezultatelor, ea a denunţat un sistem sofisticat de fraudă după o „metodologie rusească”, dar apoi a refuzat să răspundă la o somaţie a parchetului pentru a detalia aceste acuzaţii.

La începutul lunii noiembrie, un institut de sondare a opiniei şi o organizaţie de observatori electorali au declarat că analiza rezultatelor sugerează o fraudă pe scară largă. Washington şi Bruxelles, îngrijoraţi de „nereguli”, au cerut investigaţii. Premierul Irakli Kobakhidze a declarat luni că partidul de guvernământ ia în considerare interzicerea partidelor de opoziţie „dacă persistă în comiterea de acte ce încalcă Constituţia”.

După scrutin, premierul georgian a asigurat că alegerile au fost „pe deplin corecte” şi a promis că „integrarea europeană” rămâne „prioritatea principală” a conducerii ţării. Apartenenţa la UE şi NATO este inclusă în Constituţia Georgiei. UE făcuse din aceste alegeri un test în perspectiva acestei aderări în contextul în care, după promulgarea, în primăvară, a unei legi „privind influenţa străină” inspirată din legislaţia rusă, Bruxelles-ul a îngheţat procesul de aderare ca formă de protest.

O lege adoptată recent, care restricţionează drepturile persoanelor LGBT+, este un alt motiv de dezacord între Tbilisi şi Bruxelles. Unii lideri ai partidului de guvernământ, inclusiv liderul său, puternicul şi extrem de bogatul Bidzina Ivanişvili, şi-au înmulţit declaraţiile ostile faţă de Occident.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.