Manifestanţii opoziţiei din Abhazia au ocupat vineri principalele clădiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene pro-ruse, în urma unui protest violent împotriva unui acord cu Rusia care ar permite companiilor ruse să investească în Abhazia, relatează agenţiile EFE şi Reuters.
Potrivit agenţiei ruse TASS, manifestanţii au ocupat întregul complex administrativ din Suhumi, capitala abhază situată pe ţărmul Mării Negre, complex ce cuprinde clădirile parlamentului, administraţiei prezidenţiale şi sediul guvernului, forţele de ordine fiind nevoite să se retragă de acolo din calea protestatarilor violenţi.
Aceştia din urmă au folosit un camion pentru a străpunge porţile metalice din jurul parlamentului. Imagini de la faţa locului îi arată intrând pe ferestre după ce şi-au confecţionat bâte metalice şi cântând pe coridoarele clădirii.
„Poporul controlează clădirea Administraţiei prezidenţiale, parlamentul şi televiziunea publică”, a declarat agenţiei Interfax un lider al opoziţiei, Adgur Ardzinba.
Un alt lider al opoziţiei, Temur Gulia, a declarat pentru Reuters că revendicarea iniţială a opozanţilor a fost renunţarea la acordul cu Rusia privind investiţiile, dar acum ei vor mai mult, în special demisia preşedintelui Abhaziei, Aslan Bzhania. Acesta din urmă a anunţat anul trecut că Abhazia va găzdui un „punct de desfăşurare permanentă” pentru flota rusă de la Marea Neagră.
Protestul violent începuse vineri mai devreme în apropierea parlamentului, care avea pe ordinea de zi ratificarea respectivului acord. Şedinţa legislativului nu a mai avut loc, iar între timp administraţia prezidenţială a anunţat retragerea acordului, criticat în Abhazia pentru că ar permite Rusiei să cumpere în această regiune proprietăţi imobiliare sub preţul pieţei.
Săptămâna trecută, opoziţia abhază a creat un comitet împotriva ratificării acordului cu Rusia, considerându-l dezastruos pentru economia regiunii. Luni, poliţia abhază a arestat cinci activişti de opoziţie care protestau împotriva acordului cu Rusia lângă sediul parlamentului. Opozanţii şi rudele deţinuţilor au încercat ulterior să pătrundă în sediul Serviciului Securităţii Statului pentru a-i elibera, dar au fost respinşi de poliţie. A urmat a doua zi blocarea a trei poduri de lângă Suhumi şi opoziţia a obţinut astfel eliberarea deţinuţilor, iar apoi protestele păreau că au încetat.
Rusia a suspendat în septembrie plata ajutoarelor sociale către Abhazia pentru nerespectarea acordurilor convenite cu această republică a cărei independenţă a recunoscut-o (împreună cu cea a Osetiei de Sud, cealaltă republică separatistă georgiană) după războiul purtat cu Georgia în 2008, când preşedinte al acestei ţări era Mihail Saakaşvili, în prezent opozant încarcerat.
Rusia a transmis vineri că este îngrijorată de evenimentele din Abhazia şi şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească această regiune. „Rusia urmăreşte cu îngrijorare evenimentele din prietena vecină Abhazia”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. „În republică s-a dezvoltat o situaţie de criză”, constată MAE rus, care le recomandă cetăţenilor ruşi să evite călătoriile în Abhazia, iar celor aflaţi acolo să plece.