Guvernul României, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), a alocat finanțări pentru 99 de proiecte care susțin dezvoltarea culturală și educațională a Republicii Moldova în acest an. Printre acestea se numără și Festivalul „Astra Film” Chișinău, care începe joi, 14 noiembrie, la Cinema Loteanu. Festivalul aduce o selecție de filme premiate, dar și o serie de evenimente educaționale, toate cu intrare gratuită.
Unul dintre momentele importante ale festivalului va fi participarea poetei Ana Blandiana, care va lua parte la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat” regizat de Diana Nicolae, vineri, 15 noiembrie, urmată de un dialog cu publicul.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a subliniat importanța festivalului „Astra Film” Chișinău, menționând că acesta a devenit un eveniment de tradiție ce promovează un dialog cultural între România și Republica Moldova. Dupu a remarcat succesul și impactul festivalului, menționând că, pentru al treilea an consecutiv, se reușește organizarea acestuia la Chișinău, aducând filme noi, inclusiv românești, și oaspeți de seamă.
„Toate proiectele pe care le-am finanțat au avut intrare gratuită. Nu este o surpriză, ci o noutate că reușim să aducem pentru al treilea an consecutiv Astra Film la Chișinău. Astra Film este un proiect consacrat în România, fiind cel mai mare festival de film documentar din Europa de Est și unul dintre cele mai mari din Europa. A ajuns la a 31-a ediție în România și mă bucur că reușim să-l facem un eveniment de tradiție și la Chișinău. Venim cu filme noi, inclusiv românești, și, de asemenea, va fi prezentă și poeta Ana Blandiana, vineri, la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat”. Mă bucur că Ana Blandiana, una dintre cele mai mari poete române în viață, va fi la Chișinău. Acesta este un motiv în plus pentru iubitorii de film și literatură să fie prezenți”, a subliniat Adrian Dupu.
De asemenea, Adrian Dupu a subliniat creșterea considerabilă a finanțărilor acordate de DRRM, care au avut un impact semnificativ asupra diverselor domenii culturale și educaționale din Republica Moldova. În 2024, din cele 350 de proiecte depuse, 99 au fost finanțate, iar acest lucru reflectă angajamentul continuu al Guvernului României față de susținerea culturii și educației din Republica Moldova.
„Mă bucur că am reușit, de când am preluat departamentul, să creștem de aproape 20 de ori și să putem implementa mai multe proiecte, să putem ajunge la mai mulți oameni. Și, în primul rând, avem două modalități: finanțăm noi proiecte, implementăm noi proiecte directe și, apoi, există sesiunea de finanțare, în care primim proiecte și sunt analizate. Din anul acesta, din 350 de proiecte care au fost depuse, am reușit să finanțăm 99”, a mai spus Adrian Dupu.
Printre alte proiecte susținute de DRRM se numără Festivalul Tradițiilor Românești și donațiile de 100.000 de cărți către bibliotecile din Moldova, precum și organizarea unor evenimente culturale majore, cum ar fi Transilvania International Film Festival la Chișinău și turneele de teatru.
CMF: 11240002