VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Maia Sandu la Baku: Suntem cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice

Președinta Maia Sandu a participat, astăzi, la cea de-a 29-a sesiune a Conferinței părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice (COP29), desfășurată la Baku, Azerbaidjan. 

În cadrul discursului său, șefa statului a vorbit despre importanța protecției mediului înconjurător și pericolului schimbărilor climatice.

Totodată, șefa statului a subliniat că R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice.

Mai jos vă prezentăm discursul integral al Maiei Sandu:

„Deși contribuim cu doar 0,03% la emisiile globale, suntem cea mai vulnerabilă țară din Europa la efectele schimbărilor climatice. Pentru Moldova, schimbările climatice nu sunt o amenințare îndepărtată; sunt o realitate actuală care afectează viețile noastre de zi cu zi, economia și, în special, comunitățile rurale care depind de agricultură. Creșterea temperaturilor, secetele prelungite și precipitațiile imprevizibile și abundente reduc randamentele de producție a culturilor agricole, precum grâul și porumbul, în timp ce viile Moldovei — esențiale pentru economia și patrimoniul nostru — se confruntă cu noi provocări. Accesul la apă devine din ce în ce mai dificil, afectând atât agricultura, cât și viața zilnică. Economiile mici și în curs de dezvoltare din întreaga lume împărtășesc această povară, deseori lipsindu-le resursele necesare pentru a-și reveni.

Acest fapt subliniază necesitatea urgentă a unui sistem de finanțare climatică echitabil și accesibil, care să prioritizeze națiunile vulnerabile și să consolideze reziliența lor. Este pe deplin echitabil să ne așteptăm la sprijinul țărilor dezvoltate.

Pentru a accelera implementarea acțiunilor climatice, fondurile și programele existente trebuie, de asemenea, să ușureze procesele birocratice, care astăzi durează ani în șir. 

În Moldova, ne aducem contribuția pentru diminuarea emisiilor de CO2. În ciuda multiplelor crize cauzate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care ne afectează simțitor economia, am lansat un program național de împădurire – un efort pentru a extinde suprafața împădurită cu 5%, demonstrând angajamentul nostru pentru un viitor mai verde. 

În ciuda resurselor limitate, urmărim acest obiectiv pentru sănătatea planetei și a generațiilor viitoare, pentru a îmbunătăți calitatea aerului, biodiversitatea și solurile.

Recentele crize energetice globale ne-au determinat să acționăm rapid. Reducem consumul prin eficiență energetică și extindem sursele de energie regenerabilă. Însă împădurirea și decarbonizarea sunt costisitoare, iar cu sprijin mai consistent, am putea accelera aceste eforturi existențiale.

Doamnelor și domnilor,

Timpul se scurge – încălzirea globală nu va aștepta până rezolvăm noi alte crize. Istoria ne va judeca dacă eșuăm să acționăm, riscând ca zone întinse ale planetei să devină de nelocuit. Solidaritatea noastră de astăzi va determina viitorul Pământului.Vă mulțumesc!”.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.