VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

MINIȘTRII APĂRĂRII DE LA CHIȘINĂU ȘI BUCUREȘTI, ÎNTREVEDERE LA TIRANIA

Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina este un semn că trebuie să ne consolidăm eforturile și să continuăm reformele inițiate pentru a proteja pacea, stabilitatea și securitatea globală. Declarația a fost făctuă de ministrul Aparării, Anatolie Nosatîi în cadrul Reuniunii ministeriale a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est, desfășurată pe 6 noiembrie la Tirana, Albania.

În mesajul său de adresare către țările participante la Reuniune, ministrul Anatolie Nosatîi a exprimat angajamentul Republicii Moldova de a-și spori contribuția la realizarea proiectelor SEDM.

„Războiul condus de Federația Rusă în Ucraina continuă să genereze efecte negative și provocări asupra securității regionale. Această situație reprezintă, în același timp, un semn că trebuie să ne consolidăm eforturile și să continuăm reformele inițiate pentru a proteja pacea, stabilitatea și securitatea globală. Platforma de sporire a rezilienței statelor membre ale SEDM și alte proiecte de acest gen sunt binevenite și necesită un angajament constant, cooperare și o viziune comună pentru un viitor pașnic și sigur. Reiterez angajamentul Republicii Moldova față de inițiativele SEDM de a contribui la pacea și stabilitatea regională și internațională, precum și la menținerea unor relații de bună vecinătate și cooperare în domeniul apărării între statele din Europa de Sud-Est”, a declarat Anatolie Nostaîi.

BETA: Totodată, în marja reuniunii, Anatolie Nosatîi a avut o serie de întrevederi cu oficiali și omologi din statele partenere, printre care ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr. Cei doi miniștri au abordat evoluțiile recente în situația de securitate în regiunea Mării Negre și importanța sprijinului oferit de partea română în sporirea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor actuale. Angel Tîlvăr a subliniat importanța sprijinului ferm pentru Republica Moldova în fața provocărilor de securitate și a încercărilor de destabilizare, parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse.


„Am transmis felicitări partenerilor de la Chișinău pentru realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova și pentru rezultatele referendumului, care demonstrează angajamentul ireversibil față de integrarea europeană. Vom continua dialogul la nivel politico-militar pentru a răspunde nevoilor de sprijin ale Chișinăului pentru parcursul european al țării”, a precizat ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr.

BETA: Angel Tîlvăr a subliniat că Republica Moldova este primul stat care a semnat un Parteneriat în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană, la 21 mai curent. Potrivit oficialului român, acest parteneriat, alături de inițiativele bilaterale și de sprijinul financiar oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace, joacă un rol crucial în modernizarea și consolidarea forțelor armate ale Republicii Moldova. Tîlvar a reiterat importanța unui sprijin cuprinzător din partea Uniunii Europene pentru securitatea, stabilitatea și reziliența Republicii Moldova. De asemenea, ministrul român a salutat participarea Republicii Moldova, pentru prima dată ca membru cu drepturi depline, în cadrul Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei, după aderarea formală de la Ankara, în 2023. Potrivit lui, această participare reprezintă un pas important în integrarea statului în structurile de cooperare regională de securitate.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.