Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a stabilit încă suma indemnizației pentru căldură. Moldovenii care vor să obțină de la stat ajutor pentru încălzire vor trece în acest sezon printr-un filtru mult mai dur. Autoritățile anunță că, pe lângă venitul declarat al familiei, vor fi luate la control și alte în jur de 20 de venituri directe sau indirecte, care urmează să fie verificate minuțios în cadrul unui șir de controale, făcute inclusiv cu inspectorii fiscali.
În cadrul unei conferințe, ministrul Muncii, Alexei Buzu, și secretarul de stat al instituției Corina Ajder au anunțat că procesul de depunere a cererilor online se va încheia în 28 noiembrie.
„Toate aceste cereri vor fi analizate, inclusiv la partea de venituri, și vom compara cu ceea ce cunoaște Fisc, vor fi veificate veniturile salariale, dar și peste 20 de venituri, dividende, dare în chirie, venituri realizate de persoane fizice, plăți Royalty, vom trece fiecare persoane prin acetse fitlre”, a declarat Corina Ajder.
Dacă în 2022 și 2023, autoritățile au făcut publică o schemă de calculare a spirjinului penttru familii, inclusiv cu stabilirea categoriilor de vulnerabilitate, în acest sezpn, Guvernul renunță la această abordare.
„Îndemnăm toți cetățenii să se înscrie, vom face acele verificări. Ce ține de valoarea compensației vom aproba o hotărâre de guvern și vom anunța detalii”, a declarat Alexei Buzu.
Amintim, cetățenii moldoveni pot depune de azi cererile pentru compensațiile la căldură și energia electrică. Dosarul va putea fi completat online pe platforma compensatii.gov.md. În acest sezon, nu se vor mai utiliza categoriile de vulnerabilitate, ajutorul fiind stabilit în funcție de venituri și numărul de persoane care locuiesc în casă sau apartament.
De asemenea, în acest sezon, ajutorul nu se va regăsi direct în facturi, ci va fi virat pe carduri sau va putea fi ridicat de la oficiile poștale.