Ministerul rus de Externe a emis un comentariu dur după victoria Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, desfășurat pe 3 noiembrie. În reacția oficială, purtătorul de cuvânt al diplomației de la Moscova, Maria Zaharova, a caracterizat scrutinul ca fiind „cea mai nedemocratică campanie electorală din istoria Republicii Moldova”.
„Caracteristicile acesteia au inclus represalii fără precedent din partea autorităților împotriva opoziției și a presei independente, în special a celor de limbă rusă, o intervenție deschisă a țărilor occidentale în procesul electoral și utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități”
Ministerul rus de Externe a susținut că victoria Maiei Sandu a fost posibilă datorită voturilor diasporei din Occident, în timp ce majoritatea alegătorilor din Republica Moldova ar fi exprimat, de fapt, un vot de neîncredere față de președintele în exercițiu.
„Merită menționată discriminarea aplicată de oficialii din Chișinău alegătorilor moldoveni care locuiesc în Rusia. Pentru diaspora moldovenească din țara noastră, care, conform estimărilor, numără până la 500.000 de persoane, au fost deschise, la fel ca în primul tur, doar două secții de votare. Spre comparație, în Europa de Vest și America de Nord, unde de asemenea locuiesc aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost constituite peste 200 de secții, iar în unele țări cetățenilor moldoveni li s-a permis să voteze prin corespondență.”
În reacția sa, Moscova a criticat și decizia autorităților moldovene de a bloca intrarea a trei observatori ruși ai misiunii OSCE, susținând că aceasta constituie „o încălcare flagrantă a normelor internaționale.” Oficialii ruși au remarcat că până și misiunea OSCE ODIHR, cunoscută pentru presupusa sa favorizare a țărilor occidentale, a menționat nereguli în concluziile preliminare.
Rusia consideră că rezultatul alegerilor reflectă o divizare profundă în societatea moldovenească, amplificată de „politicile mioape” ale guvernului de la Chișinău și de „intervenția brutală” a Occidentului.
Moscova și-a exprimat speranța că noua administrație nu va amplifica polarizarea și nu va ceda presiunilor din partea creditorilor occidentali, ci va respecta interesele majorității cetățenilor moldoveni.
În plus, Rusia a reiterat importanța păstrării neutralității constituționale a Republicii Moldova și a legăturilor istorice cu Moscova, pe care le-a descris drept „un sprijin de încredere pentru poporul liber al Moldovei.”