Piețele europene de gaze și energie electrică s-au stabilizat în al doilea trimestru al anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023, potrivit noilor rapoarte trimestriale ale Comisiei Europene, publicate joi. Rapoartele arată că sursele regenerabile au ajuns la niveluri record, având o pondere de 52% în producția de energie electrică.
Pe partea de gaze, piața s-a adaptat provocărilor determinate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Importurile de gaze din UE au scăzut în continuare, iar gradul de umplere a depozitelor de gaze a continuat să crească. Prețurile de vânzare cu amănuntul la gaze au revenit la niveluri din 2021, dinainte de izbucnirea crizei energetice. În ceea ce privește prețurile cu ridicata, nivelul acestora arată condiții competitive de aprovizionare, se arată într-un articol al hotnews.ro.
Consumul de gaz în UE a fost de 61 de miliarde de metri cubi, o scădere de 6% față de an și 45% trimestrial, ceea ce indică o scădere continuă a consumului de gaz din UE. Producția internă de gaze din UE a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă o scădere de 8% față de trimestru și cu 18% față de anul precedent.
România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din UE, urmată de Olanda pe locul doi și Germania pe locul trei, se arată în raport. Până în prezent, România era al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda.
Reprezentanții Ministerului Energiei, ai companiilor din energie și analiști estimau, până acum, că România va deveni cel mai mare producător din UE după ce va începe exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră, adică din 2027.