VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Georgienii, chemați la urne în cadrul unui scrutin parlamentar decisiv, când relațiile dintre Tbilisi și Bruxelles sunt la un minim istoric

Peste 3,5 milioane de georgieni sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege 150 de deputaţi într-un moment în care, potrivit Bruxellesului, „relaţiile dintre Georgia şi Uniunea Europeană sunt la un minim istoric”.

Sunt 3.111 secții de votare, inclusiv 67 în afara granițelor, unde peste 95.000 de georgieni din diaspora și-au exprimat interesul de a participa. Este pentru prima dată când majoritatea secțiilor de vot, acoperind aproape 90% dintre alegători, sunt dotate cu urne electronice și tehnologii de verificare a identității alegătorilor.

Primele rezultate vor fi publicate de Comisia Electorală Centrală la două ore după închiderea urnelor, la ora 20:00, ora locală. Imediat după finalizarea procesului de votare, televiziunile locale vor difuza rezultatele exit-poll-urilor.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, care a votat în această dimineață, le-a declarat jurnaliștilor că „acestea nu sunt doar alegeri, ci un referendum” și, fără să aștepte rezultatele, a anunțat în avans înfrângerea opoziției.

Kobakhidze, care este șeful campaniei electorale a partidului de guvernământ, a afirmat într-o declarație pentru presă că „Visul Georgian” conduce țara către un viitor luminos.

Potrivit acestuia, atunci când Comisia Electorală Centrală va anunța un rezultat de 60% în favoarea „Visului Georgian,” opoziția va trebui „să accepte că poporul georgian a refuzat definitiv să se întoarcă la trecutul întunecat.”

„Acesta este un referendum între război și pace, între propagandă imorală și valorile tradiționale, între trecutul și viitorul luminos al țării. (…) Avem un pronostic optimist și așteptăm să obținem până la 60% din voturi, ceea ce este esențial pentru stabilitatea și pacea viitoare a Georgiei” a declarat Kobakhidze.

În cursa pentru locurile din Parlament s-au înscris 18 partide, inclusiv patru forțe de opoziție importante – „Unitatea – Mișcarea Națională,” „Gakharia pentru Georgia,” „Georgia Puternică” și „Coaliția pentru Schimbare” – care intenționează să formeze un guvern de coaliție dacă obțin majoritatea. Opoziția vede acest scrutin ca pe o alegere crucială între un viitor pro-occidental pentru Georgia și riscul de a deveni un aliat al Rusiei.

Și opoziția vede scrutinul ca pe un fel de referendum în care se va decide între revenirea Georgiei pe calea pro-occidentală şi transformarea ţării într-un satelit rusesc. De la începutul războiului din Ucraina, partidul de guvernământ a implementat măsuri considerate de opoziție și instituțiile occidentale ca fiind inspirate de legislația represivă din Rusia.

În acest context, Visul Georgian a promovat mesajul „Nu războiului, alege pacea”. Fondatorul „Visului Georgian,” Bidzina Ivanișvili, a declarat recent că Occidentul ar încerca să transforme Georgia într-un „al doilea front” împotriva Rusiei, sugerând că țara ar putea fi folosită ca „carne de tun” în conflictele regionale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.