VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Iranul, atacat de Israel. Autoritățile de la Teheran susțin că sunt pregătite să răspundă loviturilor

Aramata israeliană (IDF) a confirmat faptul că desfășoară “lovituri precise asupra unor ținte militare din Iran”. Nu se știe cu exactitatea ce ținte au fost lovite sau amploarea pagubelor. Au fost bombardate, de asemenea, orașele Karaj și Shiraz, dar și capitala Siriei, Damasc.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condus sâmbătă o reuniune de evaluare cu înalţi responsabili ai armatei şi serviciilor de securitate ale ţării, după lansarea unor „lovituri de precizie” asupra Iranului, a indicat purtătorul său de cuvânt, transmite AFP.

Atacurile Israelului asupra unor ţinte militare din Iran par să fi fost un răspuns ţintit şi proporţional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu risc scăzut de vătămare a civililor, a spus un înalt oficial al administraţiei Biden, citat de Reuters.

„În cazul în care Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiţi să apărăm Israelul şi să sprijinim Israelul şi vor exista consecinţe dacă Iranul va lua această decizie nefericită. Dar în ceea ce ne priveşte, acest schimb direct, acesta ar trebui să fie finalul”, a spus oficialul american.

Oficialul a precizat că Statele Unite sunt informate privind ţintele specifice din Iran, dar a refuzat să comenteze altceva decât faptul că acestea sunt de natură militară.

Iranul este pregătit să răspundă oricărei „agresiuni” israeliene, a transmis sâmbătă agenţia de presă semi-oficială a Iranului Tasnim, citând surse. „Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice acţiune pe care o va lua”, au declarat pentru Tasnim sursele citate.

Iranul și Irakul şi-au închis spaţiul aerian, invoicând preocupări de securitate. Decizia Israelului de a lovi ceea ce a descris drept ţinte militare iraniene sâmbătă dimineaţa a venit după săptămâni de deliberări în cadrul cabinetului său de securitate cu privire la natura şi amploarea unui astfel de atac, au declarat oficialii israelieni, citaţi de CNN.

Israelul și Iranul au fost dușmani înverșunați de la Revoluția Islamică din 1979. Israelul consideră că Iranul este cea mai mare amenințare a sa, invocând apelurile liderilor săi pentru distrugerea Israelului, sprijinul lor pentru grupurile militante anti-Israel și programul nuclear al țării.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.