Autoritățile din România anunță noi planuri pentru interconexiuni energetice cu R. Moldova și Ucraina. În contextul transformării orașului Iași într-un hub strategic, oficiali de peste Prut anunță că sunt lansate deja primele discuții privind construcția unei noi rețele electrice de 400 kW Iași – Chișinău – Odesa, pe lângă cele trei mari proiecte deja existente: Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava și Strășeni – Gutinaș.
„Poziționarea Iașiului ca hab strategic depinde de mai mulți factori. În primul rând și în primul rând, de dezvoltarea viitoarei infrastructurii grele, dar în același timp și de dezvoltare a unor zone logistice. Vorbim și de capacitatea unei linii electrice de a alimenta cu energie electrică zona Iașiului și lipsește acea linie electrică de 400 de kilowolți. Încercăm să punem problema viitoarei infrastructuri care va trebui să lege Iașul de Chișinău și de Odesa și apoi, de ce nu, de Vinița, pentru că și Vinița este o regiune și un un oraș foarte important în Ucraina”, a declarat președintele Camerei de Comerț Iași, Paul Butnariu, în cadrul Forumului Economic trilateral pentru afaceri și reconstrucție România – R. Moldova – Ucraina.
Reuniunea are loc la Palatul Culturii din Iași și este structurate pe trei tematici. Este vorba de energie și tehnici inovative, de logistică și infrastructură și de construcție și refacere urbană.
În cadrul forumului, ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a explicat că, în primul rând, toate aceste planuri sunt lansate pentru a nu mai „depinde de alţii în ceea ce priveşte securitatea energetică”.
„De aceea e foarte important să exploatăm gazele din perimetrul Neptun-Deep, să reducem dependenţa întregii regiuni faţă de Federaţia Rusă, să fim tot timpul la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut. Pentru asta trebuie să investim în producţie, ceea ce România face. Dacă nu ar fi fost al patrulea drapel de pe scenă, al UE, dincolo de celelalte trei, nu am fi avut acces la 13 miliarde de euro în ultimul an şi trei luni, care se traduc în mii de megawaţi în sistemul energetic. O producţie mai mare înseamnă un preţ mai mic”, a declasrat ministrul Sebastian Burduja.
Amintim, joi, la Chișinău, miniștrii Energiei din R. Moldova și România, Victor Parlicov și Sebastian Burduja, au semnat memorandumul privind colaborarea pentru realizarea proiectelor comune și dezvoltarea de parteneriate pentru promovarea inovării din domeniul energiei.
Printre subiectele principale abordate de cei doi demnitari au fost cele trei rețele de interconexiune cu România și riscurile privind aprovizionarea cu gaze și energie electrică, în special pe timp de iarnă.