VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

UE se pregătește să sporească sancțiunile împotriva Rusiei în fața unei posibile reveniri a lui Trump la Casa Albă

Diplomați europeni se pregătesc să întărească sancțiunile asupra Rusiei, anticipând că o revenire a fostului președinte american Donald Trump ar putea submina eforturile occidentale de a izola Moscova, transmite Reuters.

Discuțiile între oficialii și ambasadorii UE se concentrează pe mai multe inițiative pentru a asigura că sancțiunile europene rămân în vigoare pe termen lung, întărindu-le printr-o aplicare mai strictă, chiar și în cazul în care Washingtonul își schimbă abordarea.

Printre măsurile posibile se numără clauze „catch-all” pentru a identifica și a opri livrările de bunuri suspecte destinate Rusiei și restricții mai ample asupra transportului de petrol. Se discută, de asemenea, despre modificarea cerinței ca înghețul activelor băncii centrale ruse, cea mai mare sancțiune occidentală asupra Moscovei, să fie reînnoit de capitalele europene la fiecare șase luni.

Câteva state membre lucrează la ideea unei clauze „catch-all” aplicate fie bunurilor de pe câmpul de luptă, fie unui spectru mai larg de exporturi interzise, o abordare care ar ajuta la prevenirea ocolirii sancțiunilor prin utilizarea unor coduri vamale sau descrieri ambigue.

Aceste pregătiri sunt realizate în anticiparea unei schimbări a poziției Washingtonului, în cazul în care Trump ar fi reales. Orice relaxare a sancțiunilor de către Washington ar lăsa Europa într-o poziție dificilă, deoarece Statele Unite, cu puterea lor de a sancționa global, aplică în principal regulile. Uniunea Europeană încearcă acum să găsească modalități proprii de a întări aplicarea și restricțiile asupra Rusiei.

Experții în apărare și securitate susțin că decidenții europeni s-au pregătit pentru „sancțiuni europene autonome având în vedere posibilitatea unei președinții Trump”.

„Dacă o președinție Trump inversează sancțiunile americane asupra Rusiei, europenii vor trebui să fie mult mai viguroși în acțiunile de aplicare și nu vor mai putea să se ascundă în spatele lui Uncle Sam,” a declarat Tom Keatinge, de la think tank-ul Royal United Services Institute.

În acest context, Trump a sugerat în mod constant că ar putea opri sau încetini dramatic ajutorul militar pentru Ucraina, provocând îngrijorări în rândul liderilor europeni. De asemenea, el a lăudat frecvent administrația sa pentru sancțiunile impuse asupra conductei Nord Stream II, dar nu a clarificat poziția sa cu privire la sancțiunile viitoare.

Diplomații europeni vor aștepta până la sfârșitul anului pentru a discuta noi restricții, înainte de preluarea de către Polonia a președinției rotative a UE. În prezent, Ungaria deține președinția și a întârziat implementarea sancțiunilor, generând critici în urma întâlnirii premierului Viktor Orban cu președintele rus Vladimir Putin.

Reforma propusă ar putea, de asemenea, să elimine necesitatea de a reafirma periodic înghețul activelor băncii centrale ruse, extinzând intervalul de la șase la 36 de luni. În plus, se discută despre restricționarea „etichetei greșite” a produselor destinate Rusiei, precum și despre o posibilă extindere a clauzei „Fără Rusia” în următoarea rundă de sancțiuni.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.