VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un frate și-a donat o parte din ficat surorii sale, care se afla în stadiu terminal la cirozei. Transplantul, realizat la Spitalul Republican

O femeie, în vârstă de 50 de ani, ajunsă la un stadiu terminal al cirozei hepatice, a fost salvată de fratele ei, de 48 de ani, care i-a donat o parte a ficatului său. Intervenția de transplant hepatic a durat aproximativ 12 ore și a fost efectuată de un grup de chirurgi, anesteziști și aistenți medicali ai Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”.

Pacienta era diagnosticată cu hepatită de peste trei decenii, iar transplantul de ficat era singura soluție. Donatorul a devenit fratele ei mai mic, stabilit în Italia. După realizarea analizelor, acesta s-a dovedit a fi compatibil cu sora sa, oferindu-i astfel șansa la o viață nouă.

Operația a fost efectuată la sfârșitul lunii septembrie, iar ambii pacienți au fost externați peste o lună după intervenție și se află în etapa de recuperare, urmând protocoale stricte pentru a asigura o evoluție postoperatorie favorabilă.

Statistica Agenției de Transplant arată că, în 2022, au fost efectuate patru transplanturi de ficat de la pacienți vii, iar în așteptare erau 58 de persoane.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.