VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 39 milioane dolari a „investit” gruparea lui Șor în ultimele două luni pentru a corupe alegătorii, anunță șeful Poliției Naționale

Gruparea fugarului Ilan Șor și Federația Rusă au „investit” doar în lunile septembrie și octombrie 39 de milioane de dolari în R. Moldova pentru coruperea alegătorilor. Anunțul a fost făcut de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă. Potrivit funcționarului, banii au fost transferați prin Promsviazbank.

Potrivit Poliției, în septembrie au fost transferate 15 milioane de dolari, iar în octombire – alte peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere.

Viorel Cernăuțeanu spune însă că procesul de corupere a alegătorilor prin intermediul platformei PSB a început mult mai devreme, încă în primăvară, însă, în ultimele luni fluxul de bani a crescut exponențial, culminând cu sume uriașe transferate în perioada 14-17 octombrie, chiar înainte de primul tur.

”Prin această platformă s-a reușit schimbul de date pentru peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB, iar doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice din R. Moldova au fost 138.448 care au intrat în contact cu sistemul PSB. Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Asta nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul. Cifra ar putea depăși pe cea menționată de președinte” a notat șeful IGP, citat de deschide.md.

Potrivit lui, persoanele erau informate despre cum să se înscrie și să primească bani prin Promsviazbank de pe chat-boturile de pe Telegram. Doar în octombrie, poliția a documentat și a sistat activitatea a 97 de chat-boturi.

De asemenea, Poliția, împreună cu Procuratura Anticorupție și PCCOCS, investighează și o altă formă de corupere, cea clasică, în care cetățenii sunt plătiți cu bani cash pentru vot. Astfel, ieri, într-un raion din nordul R. Moldova au avut loc percheziții la o persoană care se ocupa de repartizarea banilor pentru cei care au votat în scrutinul din 20 octombrie.

”În cadrul perchezițiilor au fost ridicați aproximativ 175 de mii de lei. Coordonatorul pentru raion avea plicuri pentru toate cele 19 localități. Au dat bani la 36 de persoane, iar peste 300 trebuiau să mai primească banii. O persoană cu rol secundar a mers la conlucrare și a oferit informații oamenilor legii” a notat Cernăuțeanu.

În acest context, șeful IGP a îndemnat cetățenii să înțeleagă riscurile la care s-au expus și să colaboreze cu organele de drept pentru a pune capăt procesului de corupere.

”Banii pe care îi primiți nu vor acoperi amenzile pe care le veți primi. Până la acest moment, au fost deja documentate și verificate peste 520 de persoane. În perioada imediată, implicarea în procesul de documentare va crește. În fiecare raion sunt deschise dosare pentru documentarea încălcărilor. Repet, este important ca cetățenii să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală” a conchis Cernăuțeanu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.