VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Belarusul anunţă data alegerilor prezidenţiale

Republica Belarus, condusă din 1994 de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, va organiza alegeri prezidenţiale pe 26 ianuarie 2025, a anunţat miercuri Comisia Electorală din această ţară, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

„Alegerile prezidenţiale din Republica Belarus vor avea loc pe 26 ianuarie 2025”, a anunţat Comisia Electorală pe Telegram.

Lidera opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, a reacţionat rapid la acest anunţ, estimând pe platforma X că va fi vorba de un „simulacru” de alegeri, „fără un veritabil proces electoral” şi „desfăşurat într-o atmosferă de teroare”.

„Niciun candidat alternativ sau observator nu va fi autorizat. Îi îndemnăm pe belaruşi şi comunitatea internaţională să respingă această farsă”, a adăugat ea.

Precedentele alegeri prezidenţiale, din 2020, au generat manifestaţii de o amploare fără precedent, pentru a protesta împotriva victoriei, considerată frauduloasă, a lui Aleksandr Lukaşenko. Sute de mii de persoane au ieşit atunci în stradă la Minsk, capitala belarusă, şi în alte oraşe, înainte ca această mişcare să fie reprimată cu forţa.

Puterea belarusă desfăşoară de atunci o reprimare a oricărei contestări, forţând sute de mii de oameni să fugă în străinătate, în special în Polonia vecină.

Potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, 1.300 de persoane sunt în prezent „întemniţate în mod injust” în Belarus pentru că şi-au manifestat opoziţia faţă de putere sau în alte dosare cu conotaţie politică.

Belarusul anunţă data alegerilor prezidenţiale
Una dintre liderele mişcării de protest din 2020, Maria Kolesnikova, a fost condamnată la o pedeapsă de 11 ani de închisoare şi se confruntă cu probleme de sănătate în detenţie. Apropiaţii săi nu au despre ea nicio veste din februarie 2023.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia este refugiată în străinătate. Nici ea nu are veşti despre soţul său Serghei Tihanovski, închis pentru opoziţia faţă de Lukaşenko.

Belarus este un aliat apropiat al Moscovei împotriva Kievului, însă nu a luat în mod direct parte la ofensiva rusă împotriva Ucrainei lansată în februarie 2022.

Cu toate acestea, Minskul a deschis teritoriul belarus pentru armata rusă pentru asaltul său iniţial şi a permis, potrivit Kievului, să utilizeze aeroporturile sale pentru ca Rusia să poată întreprinde bombardamente asupra Ucrainei.

În timpul unei revizuiri a doctrinei nucleare ruse la sfârşitul lui septembrie, Vladimir Putin a dat asigurări că armata rusă va proteja cu armele sale nucleare Republica Belarus „în caz de agresiune” împotriva Minskului.

Rusia a desfăşurat în timpul verii lui 2023 arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, nou semn al apropierii diplomatice şi militare între cele două ţări.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.