VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Declarația Consiliului de Presă privind dezbaterile pentru alegerile prezidențiale

Dezbaterea electorală reprezintă o activitate prevăzută și reglementată de lege, care are drept scop prezentarea complexă a candidaților, în spiritul transparenței și deschiderii, întru asigurarea unei informări calitative a electoratului. Ele sunt organizate de către instituțiile mass-media, cu respectarea legii și a deontologiei profesionale jurnalistice. Orice ingerință în activitatea media și în politica editorială sunt acțiuni contrare legii, nedemocratice și trebuie oprite.

Stabilirea de către candidați a condițiilor și conținutului dezbaterilor contravin legii. Nici un candidat nu poate dicta câte runde trebuie să aibă o dezbatere, cât trebuie să dureze dezbaterea sau ce subiecte să fie discutate. Instituțiile media se conformează, în organizarea dezbaterii, doar legii și deontologiei profesionale.

Imixtiune în activitatea media

Consiliul de Presă solicită candidaților să înceteze imixtiunea în activitatea media prin înaintarea condițiilor privind durata, conținutul și alte aspecte ale dezbaterilor din turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Consiliul de Presă solicită candidaților să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării. În mod firesc, dezbaterea va fi moderată de un/o jurnalist/ă al/a Companiei publice Teleradio Moldova, care poate accepta și contribuția unor jurnaliști profesioniști.

Jurnaliști propuși pentru dezbateri

Consiliul de Presă propune câteva nume de jurnaliști care ar putea contribui la dezbaterile electorale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, moderate de un/o jurnalist/ă al/a Companiei Teleradio Moldova. Este vorba de: Lorena Bogza, Anatolie Golea, Lilia Buracovschi, Mădălin Necșuțu, Liuba Șevciuc, Vitalie Cojocari.

Consiliul de Presă reiterează că alegerea și înaintarea, de către candidații în alegeri, a unor candidați concreți pentru poziția de moderator al dezbaterilor, mai cu seamă a unui moderator compromis, care nu a dat dovadă în cariera sa de integritate și profesionalism, reprezintă o lipsă de respect față de public și o încercare de subminare a exercițiului democratic pe care îl reprezintă dezbaterile.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.