VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Republica Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene

Republica Moldova a exportat aproximativ 56.000 de tone de rapiță către Uniunea Europeană până pe 6 octombrie 2024, ocupând locul trei în topul furnizorilor.

Cu toate acestea, acest volum este de peste două ori mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Analizele sugerează că o parte semnificativă din rapița exportată ar proveni din Ucraina.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a importat peste un milion de tone de rapiță în primele luni ale anului de comercializare, ceea ce reprezintă o creștere de 17% față de anul anterior. Ucraina rămâne cel mai mare furnizor, livrând aproximativ 960.000 de tone, adică 68% din totalul importurilor, deși se așteaptă o scădere a livrărilor din cauza unei recolte mai mici.

Australia se află pe locul doi, cu livrări de peste 350.000 de tone, reprezentând 25% din importurile UE, înregistrând o creștere de 3% față de anul trecut. Canada, deși nu a livrat încă volume semnificative, ar putea deveni un jucător important, datorită unei recolte mari și a unei cereri reduse din partea Chinei.

În ciuda potențialului ridicat al Canadei, utilizarea rapiței canadiene în UE este limitată din cauza prezenței soiurilor modificate genetic, ceea ce restrânge oportunitățile pe piața europeană. Totuși, sectorul biocombustibililor rămâne o opțiune importantă pentru rapița din această regiune.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.