VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Când trecem la ora de iarnă și cum ne afectează

Republica Moldova se pregătește să treacă, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, la ora de iarnă.

Acele ceasornicului vor fi date în urmă cu o oră, astfel că ora 4:00 devine ora 3:00, iar ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Specialiștii atrag atenția asupra efectelor negative pe care această schimbare le poate avea asupra organismului, inclusiv stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie. Adaptarea la noul program poate dura cel puțin o săptămână, mai ales pentru cei care adorm după ora 22:00.

Charles Czeisler, specialist în medicina somnului la Harvard Medical School, recomandă câteva metode pentru a minimiza impactul schimbării orei:

  1. Modificați ora de culcare cu 10-15 minute mai devreme, cu trei zile înainte de schimbare.
  2. Dormiți 20-30 de minute după-amiază.
  3. Expuneți-vă la lumină dimineața, pentru aproximativ 15 minute, în prima săptămână după schimbare.
  4. Amânați rutina zilnică cu o oră, în primele zile după schimbare, dacă este posibil.
  5. Reduceți consumul de alcool și cafea, cu câteva zile înainte și după schimbare.

R. Moldova a adoptat trecerea la ora de iarnă din anul 1979, cu scopul de a optimiza utilizarea luminii naturale și a reduce necesarul de iluminat artificial. Această practică este întâlnită în aproximativ 70 de țări la nivel mondial, fiecare respectând diferențele de fus orar.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.