Ministerul de Externe din România reamintește că, încă din perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-UE, este profund preocupat de ingerințele masive și sistematice orchestrate de actori rău intenționați din Federația Rusă. Diplomația de la București denunță „o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent” ce a avut ca scop compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea ilicită a alegătorilor.
Ministerul român de Externe, citat de biziday.ro, transmite că informațiile expuse recent de autoritățile moldovenești relevă amploarea fenomenelor. După închiderea urnelor, Maia Sandu, care se va confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu Alexandr Stoianoglo, a declarat că deține dovezi privind o tentativă din partea unor “grupări criminale, împreună cu forțe străine ostile” de a cumpăra circa 300 de mii de voturi.
Totuși, subliniază Ministerul român de Externe, intrarea președintelui Maia Sandu în turul doi, cu un scor considerabil, precum și rezultatul referendumului constituțional (50,46%), demonstrează orientarea pro-europeană și pro-democratică a cetățenilor moldoveni, în ciuda amplelor provocări. Instituția și-a reafirmat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european și în consolidarea democrației, solicitând comunității internaționale să intensifice eforturile pentru combaterea acțiunilor externe care amenință procesele democratice esențiale.
Amintim că, luni, și Misiunea de experți ai Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, ENEMO, și Insitututul Republican Internațional a prezentat niște date preliminare despre scrutinul care a avut loc în duminica de 20 octombrie în R. Moldova. Potrivit experților, per general s-au observat atacuri asupra instituțiilor din R. Moldova, care au avut scopul de a perturba parcursul european al statului.