VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alegeri prezidențiale și referendum 2024. Urnele de vot s-au deschis 

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței.

Peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la acest proces electoral, care marchează o premieră prin introducerea votului prin corespondență pentru moldovenii aflați în Statele Unite, Canada, și alte țări nordice. Pentru validarea alegerilor, cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși trebuie să se prezinte la urne. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe lista candidaților se numără figuri bine cunoscute din politica moldovenească, precum Maia Sandu, actualul președinte și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexandr Stoianoglo din partea Partidului Socialiștilor, dar și personalități independente precum Irina Vlah și Natalia Morari. În total, 11 candidați sunt înregistrați oficial în cursa pentru fotoliul prezidențial.

Rezultatele finale ale alegerilor vor fi validate de Curtea Constituțională, iar în cazul unui tur doi, acesta va avea loc pe 3 noiembrie 2024.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Mai multe informații despre scrutinele din 20 octombrie 2024 puteți vedea pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.