VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

După moartea lui Sinwar, Hamas va numi un nou lider „probabil din afara Gazei”

Grupul militant palestinian Hamas îl va înlocui probabil pe Yahya Sinwar cu un nou lider politic cu sediul în afara Gazei, în timp ce fratele său – Mohammad Sinwar – este de așteptat să își asume un rol mai important în conducerea războiului împotriva Israelului în teritoriu, spun experți consultați de Reuters.

Atunci când va decide cine preia conducerea, Hamas trebuie să ia în considerare nu numai preferințele principalului său susținător – Iranul – ci și interesele statului arab Qatar din Golf, unde locuiesc în prezent toți candidații principali pentru preluarea funcției de șef al aripii politice, scrie News.ro

Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023 care a declanșat războiul devastator din Gaza, a fost ucis miercuri, 16 octombrie, de forțele israeliene într-un schimb de focuri, fiind a doua oară în mai puțin de trei luni când Hamas își pierde liderul principal. Șeful său anterior, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran în iulie. Atunci când Sinwar l-a înlocuit, el a fuzionat atât conducerea militară, cât și cea politică din Gaza, dar acest lucru nu pare probabil de data aceasta.

După mai mult de un an de atacuri israeliene feroce care au lovit Hamas, au ucis mii de luptători ai săi și au eliminat figuri de rang înalt atât în Gaza, cât și în afara ei, nu este clar cum va ieși gruparea islamistă din această ultimă lovitură.

CINE CONDUCE HAMAS

Adjunctul lui Sinwar, Khalil Al-Hayya, care este văzut ca un potențial succesor, a avut o atitudine sfidătoare vineri, afirmând că ostaticii israelieni nu vor fi trimiși acasă până când trupele israeliene nu se vor retrage din Gaza și războiul nu se va încheia.

Hamas are obiceiul de a-și înlocui rapid și eficient liderii căzuți, organul său decizional suprem, Consiliul Shura, fiind însărcinat cu numirea unui nou șef.

Consiliul Shura îi reprezintă pe toți membrii Hamas din Fâșia Gaza, Cisiordania, închisorile israeliene și diaspora palestiniană, ceea ce înseamnă că noul lider ar trebui să aibă autoritatea de a iniția negocieri de încetare a focului chiar dacă nu se află în Gaza, unde oamenii înarmați ai Hamas încă țin ostatici zeci de israelieni.

În afară de Hayya, care este negociatorul-șef al Hamas, ceilalți candidați principali la conducere sunt Khaled Meshaal, predecesorul lui Haniyeh, și Mohammad Darwish, o figură puțin cunoscută care prezidează Consiliul Shura, potrivit analiștilor și unei surse Hamas.

Hamas va trebui să notifice Qatarul, care a jucat un rol major în rundele de negocieri de încetare a focului, până acum fără rezultat, și alte capitale regionale înainte de a lua o decizie, a declarat sursa Hamas.

ÎMPĂRȚIREA SARCINILOR

Ashraf Abouelhoul, un expert în afacerile palestiniene, se așteaptă ca responsabilitățile lui Sinwar să fie împărțite între două roluri – unul care supraveghează afacerile militare și altul care conduce biroul politic, responsabil pentru contactele internaționale și elaborarea politicilor.

„Iranul este cel mai puternic aliat al Hamas, care sprijină gruparea cu bani și arme, iar binecuvântarea lor este esențială pentru cine va deveni succesorul lui Sinwar”, a declarat Abouelhoul, redactor-șef al ziarului de stat Al-Ahram din Egipt.

Acesta se așteaptă ca Hamas să-și păstreze cererile principale în cadrul viitoarelor discuții privind încetarea focului, în principal retragerea forțelor israeliene din Gaza și încetarea războiului. Dar ar putea da dovadă de mai multă flexibilitate în ceea ce privește anumite condiții, cum ar fi detaliile oricărui acord care prevede schimbul ostaticilor israelieni cu palestinienii închiși de Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că uciderea lui Sinwar reprezintă o etapă importantă, dar că războiul nu s-a încheiat încă, promițând că luptele vor continua până când ostaticii vor fi eliberați.

Hamas a fost fondată în 1987 și este o ramură a mișcării islamiste sunnite Frăția Musulmană. Deciziile sale sunt de obicei luate prin consens în cadrul instituțiilor Hamas.

Odată cu moartea lui Sinwar, conducerea Hamas pentru Gaza a trecut temporar la adjunctul său din Qatar, Hayya.

Dar războiul în curs și dificultățile de comunicare ar putea impune limite în ceea ce privește contactul zilnic pe care Hayya îl poate avea cu oamenii de pe teren, lăsând aripa armată – Brigăzile Qassam – la conducere, spun experții.

IRANUL, UN FACTOR-CHEIE

O sursă Hamas a declarat că Hayya nu ar trebui să întâmpine probleme în exercitarea rolului său de „lider de facto în Gaza”. Sursa a menționat că Hayya a menținut relații bune cu aripa militară și a fost apropiat atât de Sinwar, cât și de Haniyeh.

Akram Attallah, un analist politic palestinian, a declarat că se așteaptă ca aripa armată să respecte autoritatea lui Hayya – chiar și de la distanță. El se așteaptă, de asemenea, ca Mohammad Sinwar, fratele liderului ucis, să devină o figură mai importantă în aripa armată și în Hamas în general. Mohammad Sinwar, un comandant veteran al Brigăzilor Qassam, a apărut rar în public, se află de mult timp pe lista celor mai căutați oameni de către Israel și a supraviețuit mai multor atentate, au declarat surse Hamas.

Numirea lui Sinwar în august a fost văzută atât ca o dovadă de sfidare, cât și de unitate internă a Hamas. Legăturile sale strânse cu Iranul au fost considerate un factor de susținere a candidaturii sale. Atât Darwish, cât și Hayya sunt, de asemenea, considerați apropiați de Teheran, al cărui sprijin va fi vital pentru ca Hamas să își revină după război.

Între timp, perspectivele fostului lider proeminent al Hamas, Khaled Meshaal, au fost întunecate de un istoric de fricțiuni cu Teheranul după sprijinul său pentru revolta condusă de musulmanii sunniți în 2011 împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.

Attallah a declarat că legăturile lui Hayya cu Iranul l-au pus într-o poziție mai bună decât pe Meshaal. Dar dacă Iranul își flexibilizează opoziția față de Meshaal, el ar putea avea o șansă, consideră el.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.