VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Candidații pentru prezidențiale sunt în ultima zi de campanie. Sâmbătă va fi ziua liniștii, fiind interzise orice acțiuni electorale

Cei 11 candidații pentru alegerile prezidențiale sunt în ultima zi a campaniei electorale. Mâine și în ziua scrutinului, orice acțiune de promovare și propagandă va fi interzisă atât pentru pretendenții la Președinție, cât și pentru alegători. Amenzile pot ajunge până la 3000 de lei.

Sâmbătă, 19 octombrie, în așa-numita zi a tăcerii, adică a liniștii electorale, dar și în ziua alegerilor este interzisă distribuirea materialelor electorale și acțiunile de promovare a candidaților. Amenzile pot ajunge până la 900 de lei, inclusiv pentru deteriorarea afițelor electorale plasate legal.

În următoarele două zile, candidații nu pot participa la emisiuni TV și nici nu mai pot efectua virări în și din Fondul electoral.

De asemenea, de la scrutinul local doin toamna 2023, este interzisă și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Cetățenii implicați în asemenea acțiuni riscă amenzi de până la 6.000 de lei. Dacă aceștia dețin companii de transport, amenzile sunt duble și chiar pot fi lipsiți de dreptul de a activa pe o perioadă de până la un an.

Amintim că, în premieră, la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie se vor da amenzi și pentru alegătorii care acceptă mită sau produse în schimbul susținerii unui candidat, adică așa-numitele „pomeni electorale”. Vara, în Codul Contravențional a fost introdus un nou articol privind „coruperea electorală pasivă”, care prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.