VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldova și Ucraina, pe agenda discuțiilor Summitului Consiliului European din 17 și 18 octombrie

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a atenționat într-o scrisoare transmisă celor 27 de șefi de stat sau de guvern din UE înainte de summitul Consiliului European, că Republica Moldova și Georgia se confruntă cu momente cruciale pentru calea lor europeană.

Michel va prezida joi și vineri ultimul său summit formal al UE înainte de a-și încheia cele două mandate la cârma Consiliului European, prefațând agenda reuniunii al cărei punct central va fi sprijinul pentru Ucraina, urmat de situația din Orientul Mijlociu și competitivitatea economiei europene.

„Consiliul European va discuta mai multe chestiuni de politică referitoare la relațiile noastre internaționale, inclusiv situația din Moldova, precum și cea din Georgia. Ambele țări se confruntă cu un moment crucial pentru calea lor europeană“, a scris Michel, după ce, la propunerea României și a președintelui Klaus Iohannis, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta la summitul Consiliului European din 17-18 octombrie sprijinul pentru R. Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei.

Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, pentru două zile, la Consiliul European de toamnă, pentru a discuta subiecte cheie precum Ucraina, Orientul Mijlociu, competitivitatea, migrația și afaceri externe. În privința Ucrainei, se va dezbate războiul de agresiune al Rusiei și sprijinul continuu pentru Ucraina. Pe tema Orientului Mijlociu, UE va discuta despre escaladarea violenței și măsuri pentru reducerea tensiunilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski, invitat la summit, urmează să prezinte planul său de victorie în faţa Rusiei, dezvăluit deja Statelor Unite şi principalelor puteri europene. Preşedintele ucrainean se va întâlni şi cu noul secretar-general al NATO, Mark Rutte.

Migraţia este un subiect care se discută la fiecare summit, însă noutatea este că preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ar fi propus soluţia înfiinţării unor „centre de returnare” pentru migranţi în ţări terţe, ca instrument suplimentar pentru a face faţă fenomenului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.