VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO / Peste 100 de tineri, instruiți în Rusia pentru a organiza dezordini în masă. Poliția și procurorii au desfășurat 88 de percheziții

Polițiștii, procurorii și ofițerii SIS anunță că au deconspirat și destructurat o schemă a unui grup de peste 100 de tineri, activiști ai partidelor afiliate lui Șor, care pregăteau destabilizări în preajma scrutinelor din 20 octombrie.

Tinerii au fost instruiți vara într-o suburbie a Moscovei, unde au ajuns sub pretextul participării la un program cultural, despre modul cum să pună în practică tactici de destabilizare în timpul protestelor, cum să folosească arme, cum să intre în conflict cu organele de forță, dar și cum să confecționeze obiecte explozive și să manevreze drone.  

„Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive, în contextul unor acțiuni de masă cu scopul de a crea provocări și panică”, se arată în comunicatele Poliției și Procuraturii.

Printre „instructorii” de la așa-zisa tabără de lângă Moscova se numără persoane afiliate armatelor private „Wagner” și „Ferma”. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia, state în care instruirile s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie.

„La moment, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile”, anunță structurile de forță.

În total, în această cauză, au fost organizate 88 de percheziții, fiind ridicată și o sumă de 1,6 milioane de lei.

„De asemenea, au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse, precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova. Totodată, au fost ridicate și probe ale relației membrilor grupului infracțional cu partide afiliate celui vizat declarat neconstituțional – contracte și legitimații ale unui astfel de partid. Suplimentar, a fost ridicată ștampilă unei organizații neguvernamentale, precum și înscrisuri de ciornă cu măsura organizatorică a unei alte astfel de organizații”, se mai precizează în comunicat.

Toate probele vor fi anexate la un dosar penal, iar după finalizarea investigațiilor, acesta să fie trimis spre examinare în judecată de către PCCOCS. De asemenea, procurorii urmează să stabilească, în cadrul anchetei, căror persoane le vor fi formulate învinuirile pentru pregătirea organizării dezordinilor în masă.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.